Met dank aan Prins Bernhard: festivals en events kunnen weer

Laura Boeters 9 sep 2021 Samenleving

Waar het kabinet op 17 september wil besluiten óf het kan, heeft de Grand Prix van Nederland afgelopen weekend bewezen dát het kan. Grootschalige evenementen waarbij tienduizenden mensen samenkomen om te genieten van sport en optredens kunnen weer, met dank aan Zandvoort en Prins Bernhard.

Hossen op een kluitje

Beelden van het Formule 1-evenement laten een geplaceerde menigte zien, die volgens demissionair minister Hugo de Jonge ‘staat te hossen op een kluitje’. Is de evenementenbranche hiermee ‘ge-Unmutet’? Want De Jonge beweert dat er geen verschillende regels gelden voor evenementen en dat er niet wordt gemeten met twee maten. Kan een Lowlands met zeventigduizend stoelen dan toch doorgaan? Met zitplaatsen in de Alpha en een hossend kluitje wanneer artiest Typhoon zijn hit Zandloper inzet. Én genoeg werkende pinautomaten op het terrein om opstoppingen te voorkomen.

OMT organiseert feesten?

Wachten op de volgende besluitvorming van demissionair premier Mark Rutte, minister De Jonge en het Outbreak Management Team over de evenementen lijkt puur voor de vorm. Want als er één organisatie is die veiligheidsprocedures kan hanteren en een horde mensen in goede banen kan leiden, is het de evenementenbranche wel. Eventuele twijfels van het OMT over de veiligheid van evenementen zijn door de strakke organisatie van de Formule 1 op Zandvoort wel weerlegd. De organisatoren van evenementen beheersen hun vak. Bovendien, andersom zou je er ook niet aan moeten denken: de directeur van ID&T die het OMT bindend advies geeft over kindergeneeskunde, de intensive care en geriatrie.

Het schuurt

En terwijl De Jonge de beelden onder ogen kreeg van de Grand Prix en ‘wel ziet dat de praktijk schuurt met wat de regel is’, gaf Prins Bernhard behalve een hand aan Lewis Hamilton ook een meer dan geslaagd feest. Kijkend naar de professionaliteit en het succes op Zandvoort, staan alle lichten voor de gehele cultuursector en evenementenmakers vanaf nu op groen. Niet een beetje groen, maar maximaal op groen.

Laura Boeters

Laura Boeters

Laura maakt sinds 2017 deel uit van het redactieteam van The Optimist. Ze is altijd...

Meer over Laura Boeters >

Reacties

Geef een reactie