Mérène blijft stralen

Brian de Mello 23 apr 2021 Zingeving

Het was het tweede jaar op rij dat ik in Blaricum achter het kraampje van The Optimist stond, tijdens de driedaagse Happy Spirit Days. Vol goede moed sprak ik de bezoekers – overwegend dames – die bij mijn tafel kwamen staan aan om door de tijdschriften te bladeren die ik daar strategisch had neergelegd. Zo ook deze slanke dame, iets ouder dan ik en met een stralende glimlach.

‘Kent u The Optimist?’, vroeg ik. ‘Jazeker, ik ben al jarenlang abonnee!’, antwoordde ze met gepaste trots. We raakten aan de praat en ik kon het niet laten om te polsen of ze interesse had om in het blad geportretteerd te worden, voor de rubriek Lezer in Beeld. ‘Nou,’ zei ze een beetje verlegen, ‘dat weet ik niet hoor.’ Ik drong aan: ‘U heeft vast wel een bijzonder verhaal te vertellen.’ Ze reageerde direct met ‘nee, eigenlijk niet.’ ‘Echt niet?’ ‘Nou, ik heb wel een boek geschreven.’ ‘Aha! Waarover?’ ‘Over hoogsensitiviteit.’ ‘Interessant. En is het ergens te koop?’ ‘Nee, het is nog niet uitgegeven.’ ‘Dan is het vast geen toeval dat wij elkaar nu spreken.’

Geboorte van een boek

Een paar maanden later stuurde Mérène mij een mail.

Beste Brian,
Op Happy Spirit Days in Blaricum hebben wij elkaar gesproken. Onze ontmoeting was een ketting van ‘toeval bestaat niet’ en synchroniciteit. Bijzonder was dat.
Ook mijn boek kwam aan de orde dat over hoogsensitiviteit en het chakrasysteem gaat.
Echter de titel is niet goed. Wil jij mij daarbij helpen?
De tekst is af. De tekeningen die in de tekst opgenomen worden zijn ook klaar. Ik weet alleen nog niet hoe die op een mooie manier verwerkt kunnen worden. Als je het goed vindt, zou ik daar ook met je over van gedachten willen wisselen.
Je gaf aan dat ik het manuscript naar je kon opsturen.
Bij deze doe ik dat graag.
Ik hoop dat je me feedback wilt geven en kijk uit naar je reactie.
Met een warme groet,
Mérène Rouma

Het manuscript sprak mij aan, de titel bedachten we later samen. Na driftig sparren kwamen we tot iets wat de lading beter dekte: Handboek voor Hoogsensitiviteit. De overige feedback die ik haar gaf leidde ertoe dat het uiteindelijk nog ruim een jaar duurde voordat het kon worden uitgegeven. Na feedback op het boek, ontmoetingen over de inhoud en de vormgeving ervan, werd het handboek met trots uitgegeven door uitgever Roland Pluut. De boekpresentatie in november 2019 verliep vlekkeloos en het boek vond zijn weg naar geïnteresseerden.

Geen pijn

Eind januari belde Mérène mij, met het verzoek om haar níet op te nemen in The Optimist Academy, de plek waar wij trainers en coaches de gelegenheid geven om hun diensten aan te bieden. Ik was het wel van plan, dus haar reactie verbaasde me. Waarom niet? Het bleef even stil. ‘Het heeft geen zin, want ik kan het niet opvolgen, ik stop ermee.’ ‘Waarmee?’, vroeg ik weifelend, alsof ik het voorvoelde. ‘Ik heb nog maar kort te leven’, antwoordde ze.
Samen met Roland zocht ik haar een week later thuis op. Het was een roerend afscheid, ze was ziek maar had nog geen pijn en haar humeur was stralend. Een laatste kopje thee samen, een plakje zelfgemaakte cake. Geen knuffel omdat we niet het risico wilden nemen haar te besmetten in haar laatste weken. Wel de belofte om haar boek in het Engels te vertalen, bekostigd uit de opbrengsten van de Nederlandse uitgave; een afscheidscadeau waar ze heel blij van werd.

Afscheid

Niet veel later stuurde ze een laatste nieuwsbrief naar haar relaties:

Als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik het leven geleid dat ik hier kwam doen. Alles stond in het teken van transformatie. Voor mijzelf, om te groeien naar wezenlijke liefde en om anderen bij hun transformatieproces te ondersteunen. Alles wat ik onderweg ben tegengekomen, is neergedaald in het ‘Handboek voor Hoogsensitiviteit, naar balans, kracht en liefde via het chakrasysteem’. Alsof bij de publicatie van het boek de cirkel zich sloot. Het blijkt nu dat mijn leven klaar is.
Waar ik nu doorheen ga is het ultieme loslaten. En dat doe ik heel bewust. Ik ga geen lijdensweg in en bepaal zelf mijn einde hier op aarde. En dat is aanstaande.
…Ik neem nu afscheid en wens je veel liefde en licht toe.

Mérène was een juweeltje en we kunnen haar alleen dankbaar zijn voor het licht dat ze bij zoveel mensen heeft ontstoken. Ze vertelde ooit dat er bijna niemand was met zo’n voornaam als zij. Niet alleen haar naam was bijzonder. Zij was bijzonder. Maar dat wist ze, want ze was niet voor niets hoogsensitief. Daarom vertellen wij haar verhaal graag door, in het Nederlands en in het Engels, met een gevoel van waardering en liefde, en met stralend optimisme. •

Onze columnist Harry Starren kende Mérène al vele jaren. Dit schreef hij op 19 februari 2021, de dag dat ze ons verliet:
Ik sta te kijken van de kracht waarmee Mérène met de dood omgaat. Het is waar: we gaan met het leven om als met de dood. Mérène doet dat met een verbazingwekkende helderheid. De helderheid van een klaterende bergbeek op een lome lentedag.
Haar mond die altijd op uitbreken stond en dan uitbrak in een bijna geluidloze lach, haar ogen die ondeugend glinsterden en haar stem die volledig in balans was, waar je bijna tegenaan kon gaan liggen. En in haar beroepspraktijk was dat wat velen bij haar deden. Haar stem was een verwelkomende omhelzing.
Zij gaf met haar boek uiting aan een dieper weten. Mérène is ons niet alleen voorgegaan. Dat doen er velen, elke dag. Ze heeft, voor wie haar verstaan mocht, ons het leven voorgedaan, juist – misschien wel het meest – in haar sterven, nu.

Handboek voor Hoogsensitiviteit
Mérène Rouma
Uitgeverij The Optimist
ISBN: 9789082832747
160 pagina’s
€ 24,95

Te bestellen via www.theoptimist.nl/shop
Binnenkort ook verkrijgbaar in het Engels.

Brian de Mello

Brian de Mello

Brian de Mello (1965) heeft een passie voor tekst en creatie. Die kan hij kwijt...

Meer over Brian de Mello >

Reacties

Geef een reactie