Leren geven

Brian de Mello 25 aug 2023 Samenleving

‘Het is zaliger te geven dan te ontvangen.’ Deze Bijbeltekst is mij bijgebleven van de godsdienstlessen van meneer pastoor toen ik nog op de basisschool zat. In de praktijk betekende het dat je geacht werd niet al je snoep in je eentje op te peuzelen, maar dat je het deelde met je vriendjes. Vooral als ze in de gaten kregen dat je snoep bij je had, want dan was niet-delen geen optie. Zo scoorde je punten bij je vrienden en bij Onze-Lieve-Heer. Win-win.

Tijdens mijn vakantie in het buitenland moest ik hier weer aan denken. Niet dat ik snoep bij me had, maar wel een portemonnee. Een vrouw met een kartonnen bord waarop stond dat zij en haar dochter hulp nodig hadden, liep langs mijn auto terwijl we voor een rood verkeerslicht wachtten. Ik pakte een bankbiljet en fluisterde mijn vrouw toe ‘Geef haar dit maar’, toen de vrouw langs haar raampje liep. ‘Is het wel echt een arme vrouw?’ riep mijn dochter vanaf de achterbank. ‘Zou jij in de brandende zon bedelen voor de lol?’, antwoordde ik. Het echte antwoord kregen we toen het licht op groen sprong en we de bocht maakten. Daar zagen we de dochter van de vrouw, op een kleedje en omringd door plastic boodschappentassen, hulpeloos in de schaduw liggen.

Niet veel later passeerden we een man in een winkelstraat met op zijn schoot een bord waarop stond dat hij honger had. Mijn dochter keek naar haar ‘doggy bag’ met Chinees eten. Om thuis op te eten, was de bedoeling. ‘Zal ik dit aan hem geven?’, vroeg ze. ‘Het is jouw eten, jij mag het zeggen.’ Ga dan wel met me mee om het te brengen, klonk het. Dat deden we. De man wilde het bakje graag hebben en bedankte ons. ‘Nou, dat heb je goed gedaan’, zei ik met enige trots, zowel op haar als op mijn opvoedkundige kwaliteiten. ‘Ach, ik had er toch geen trek meer in, dus het is win-win’, bekende ze.

Win-win. Meneer pastoor draait zich om in zijn graf, maar ach. Zalig toch, zo’n kind?

Brian de Mello, hoofdredacteur
redactie@theoptimist.nl

PS Ik ben niet de enige die nog iedere dag leert. Vanaf pagina 25 lees je hoe anderen tegen ‘blijven leren’ aankijken.

Deze editie van Optimist magazine bestel je hier in de webshop en is verkrijgbaar bij de boekhandel. Of word abonnee!

Brian de Mello

Brian de Mello

Brian de Mello (1965) heeft een passie voor tekst en creatie. Die kan hij kwijt...

Meer over Brian de Mello >

Reacties

Geef een reactie