‘Landgebruik voor voedsel is op z’n top’

Dewi Gigengack 153 maart / april 20132013 Natuur & Milieu
153 maart / april 2013 Met minder landbouwgrond voeden we meer mensen. Volgens de Amerikaanse milieuwetenschapper Jesse Ausubel kunnen we landbouwgrond gaan teruggeven aan de natuur. Met mínder landbouwgrond méér mensen voeden: hoe kan dat? ‘Dat is eigenlijk heel simpel. Oogsten per hectare landbouwgrond zullen de komende jaren blijven stijgen dankzij technologische vooruitgang. Zo slinkt het landoppervlak voor maïsteelt in de VS al decennialang, terwijl de opbrengst en de bevolking toenemen. De wereldbevolking, die steeds minder hard groeit, wordt gemiddeld steeds rijker. Na een bepaald niveau van welvaart geven mensen extra inkomsten niet meer uit aan voedsel. De voedselconsumptie groeit dus niet evenredig hard mee en gaat zelfs stagneren. Het gevolg is dat het landgebruik dat nodig is voor de productie van voedsel op z’n top is en weer gaat afnemen.’ Maar dit is toch nonsens voor de 25 procent van de wereldbevolking die arm is, laat staan voor de 15 procent die ondervoed is? ‘Techniek zal armoede en ondervoeding niet oplossen. Dat is een distributieprobleem. Of voedsel in de toekomst beter wordt verspreid, kan ons model niet voorspellen. Maar een aantal Afrikaanse landen, waaronder Angola, Zambia en Ethiopië, zijn de afgelopen jaren rijker geworden en produceren steeds meer voedsel

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie