‘Kijken naar voedselkilometers is misleidend’

The Optimist 124 maart 20102010
In het debat over lokaal voedsel hebben de ‘locavoren’ het mis, betoogt Mark Ashurst. Een recent rapport, Africa’s Flying Vegetables, van het in Londen gevestigde Africa Research Institute, waaraan Ashurst leidinggeeft, laat zien dat het voor de aarde beter is om van Afrikaanse kleine boeren te kopen dan van lokale boeren. Marco Visscher | 124 maart 2010 issue In het debat over lokaal voedsel hebben de ‘locavoren’ het mis, betoogt Mark Ashurst. Een recent rapport, Africa’s Flying Vegetables, van het in Londen gevestigde Africa Research Institute, waaraan Ashurst leidinggeeft, laat zien dat het voor de aarde beter is om van Afrikaanse kleine boeren te kopen dan van lokale boeren. Denk mondiaal, handel lokaal. Wat is er mis met die leus? ‘Je moet niet alleen kijken naar voedselkilometers, maar naar de hele lcyclus van veld tot bord. De CO2-voetafdruk van ons voedsel is voor 85 procent het gevolg van de productie, voor 15 procent van het transport.’ Boontjes van een lokale boer of van een Keniaanse boer: welke kiest u? ‘Je lokale boer ondersteunen zou vanuit milieuperspectief correct zijn als hij op dezelfde manier werkt als een Keniaanse kleine boer. Dat is onwaarschijnlijk, doordat een Europese kleine boer nog steeds een

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie