Kees van Son Beschermt de ontastbare natuur

Laura Boeters 178 januari / februari 2018 Samenleving
Als kleine jongen wist Kees van Son het zeker: later wilde hij boswachter worden, net als zijn opa. ‘Mijn opa was kruidenier, jager en visser. Maar hij was bovenal een natuurliefhebber. Ik heb hem nooit gekend, maar bij ons thuis in het trapgat hing een schilderij van hem in een groen pak met een geweer over zijn schouder en een hond aan zijn voeten. Ik was vier jaar oud toen ik tegen mijn moeder zei: “Dat wil ik ook!”. En dat heb ik altijd volgehouden.’ Inmiddels is hij 53 jaar verder en heeft hij zijn eigen groene tenue. Van Sons werkgebied is de Drentsche Aa. Daar geeft hij regelmatig rondleidingen door het landschap. ‘Daarbij laat ik mensen niet alleen de tastbare natuur beleven, maar ook het ontastbare. Zo geef ik onder andere excursies wichelroedelopen waarbij ik mensen de natuurlijke energetische velden in het gebied laat zien met behulp van een wichelroede.’ Een wichelroede is een L-vormige stok die door op speciale manieren te bewegen aan de houder doorgeeft waar bijvoorbeeld water, bijzondere energie of een ander geologisch fenomeen in de aardbodem zit. Naast het lopen met de wichelroede werkt de boswachter maandelijks mee aan het televisieprogramma ROEG! (dialect voor ‘ruig’)

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,50 Word Abonnee Log in
Laura Boeters

Laura Boeters

Laura maakt sinds 2017 deel uit van het redactieteam van The Optimist. Ze is altijd...

Meer over Laura Boeters >

Reacties

Geef een reactie