Jessica den Outer: ‘Iedereen kan de natuur verdedigen’

The Optimist 19 mei 2023 Natuur & Milieu

Foto: Michel Porro

In de meeste wereldverbeteraars schuilt iets van optimisme, variërend van een beetje tot heel veel. We stellen zeven vragen aan iemand die een lans breekt voor een mooiere, gezondere of rechtvaardigere samenleving. Deze keer is dat jurist Jessica den Outer.

Op een schaal van 1 tot en met 10, hoe optimistisch ben jij?
‘Dit vind ik een lastige vraag, want ik ben van nature een optimistisch en positief persoon. Tegelijkertijd zijn de toekomstvoorspellingen grimmig en wat ik tegenkom tijdens mijn werk gaat mij niet in mijn koude kleren zitten. Massale bomenkap, chemische lozingen in water, het uitsterven van ontelbare plant- en diersoorten. Ik kom uit op een magere 7. We hebben een lange weg te gaan, maar het kán wel. Daar ben ik van overtuigd.’

Wie of wat is jouw belangrijkste inspiratiebron?
‘Polly Higgins is één van mijn grootste inspiratiebronnen. Zij was een zogeheten advocaat van de aarde en maakte van het strafbaar stellen van milieumisdaden haar levensmissie. Als juristen worden we redelijk traditioneel opgeleid, dus als mensen hun juridische achtergrond gebruiken om juist te pleiten voor verandering, vind ik dat heel inspirerend.’

Wat is het grootste obstakel dat je in je leven hebt overwonnen?
‘Op professioneel vlak waren dat mijn eerste jaren in de Rechten voor de Natuur-beweging. Ik kreeg niet betaald voor mijn werk en ik had het gevoel dat ik mij als jong persoon echt moest bewijzen. Gelukkig had ik heel lieve ouders die mij weer in huis namen en ondersteunden in het volgen van mijn passie.’

Achter welk motto sta je?
‘Achter deze uitspraak van Jane Goodall: “My mission is to create a world where we can live in harmony with nature.”’

Wat zou iedereen moeten weten?
‘Als bedrijven rechtspersonen kunnen zijn, waarom de natuur dan niet? We vinden het heel normaal dat bedrijven, gemeenten en waterschappen rechtspersoonlijkheid bezitten en vertegenwoordigers hebben die voor hun belangen opstaan. De natuur daarentegen heeft geen rechten en geen status als rechtspersoon. Onderdelen van de natuur zien we als eigendom – objecten die we kunnen uitputten en uitbuiten voor ons eigen gewin. Maar daar komt verandering in. Over de hele wereld krijgen rivieren, bergen en bossen eigen rechten. Het is wat mij betreft een logische volgende stap in het recht. Rechten voor de Natuur is de snelst groeiende juridische beweging van de 21e eeuw. Er zijn meer dan vierhonderd initiatieven wereldwijd van burgers die zich inzetten om de wet te veranderen. Ruim veertig landen hebben Rechten voor de Natuur inmiddels vastgelegd in wet- en regelgeving. Bizar dat we hier nog zo weinig over weten in Nederland, toch? Daar probeer ik een verschil in te maken! In mijn boek ga ik in op de verhalen achter die voorbeelden: wie stond er op voor natuur, wat is er gebeurd en wat voor impact had die verandering in de wet voor natuur?’

Wat is het meest vrolijkmakende dat je ooit hebt gedaan?
‘Ik word heel blij van mijn jeugdherinneringen: ravotten in de frisse buitenlucht, op ontdekkingstocht naar insecten in de tuin, wilde hazelnoten eten. Ik heb een paar jaar geleden een vulkaan beklommen, dat vond ik machtig mooi. Als ik er zo over nadenk, zijn het toch allemaal herinneringen uit de natuur…’

Welke positieve tip geef je onze lezers?
‘Iedereen kan zich inzetten om de belangen van de natuur te verdedigen. Daar hoef je echt geen jurist, beleidsmaker of politicus voor te zijn. Ik denk als lokale burger dat je juist het beste kunt spreken voor de natuur – als je elke dag ergens langs wandelt en het gebied achteruit ziet gaan of van verwoestende plannen hoort, wees dan creatief. Gebruik bijvoorbeeld jouw inspreekrecht om in jouw lokale gemeenteraad te spreken namens de natuur. Start een petitie, schrijf een brief naar politici of vraag er aandacht voor in de media. Je zult zien dat er gauw meer mensen achter je gaan staan! Samen kunnen we een verschil maken.’ •

Over Jessica den Outer
Jessica den Outer (1996) heeft een achtergrond in milieurecht en is sinds 2017 betrokken bij de internationale beweging voor Rechten voor de Natuur. Den Outer is veelgevraagd adviseur en spreker en zet zich graag praktisch in. Zo schreef ze mee aan rapporten van de Verenigde Naties over dit onderwerp en heeft zij samen met andere jongeren een adviesgroep over Rechten voor de Natuur opgezet. Ook in Nederland pleit zij voor erkenning van Rechten voor de Natuur en is zij een van de initiatiefnemers achter de Maas in de Wet. Voor haar inzet voor natuur behaalde zij meerdere prijzen. In 2019 werd Den Outer als één van de jongste experts op dit gebied aangewezen door de Verenigde Naties. Onlangs verscheen haar boek Rechten voor de Natuur waarin zij de verhalen achter Rechten voor de Natuur uit landen van over de hele wereld vertelt.

Rechten voor de Natuur is verkrijgbaar in de webshop.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie