‘Je kunt er altijd wat van maken’

The Optimist 28 dec 2021 Zingeving

Vlak voor kerst plaatste fotograaf Izziël Latour een persoonlijke boodschap op LinkedIn. Er sprak zoveel hoop uit, dat wij hem vroegen of wij het op onze website mochten publiceren – en dat mocht. ‘Graag zelfs’, antwoordde hij.

DOOR: IZZIËL LATOUR

Op 4 januari dit jaar pleegde mijn enige broer zelfmoord. Het is nog steeds onwerkelijk maar toch waar. Een jongen die alles kon, in de bloei van zijn leven als; huisarts in opleiding, grote broer, allemansvriend, sporter en kok. Met ijzeren discipline en bewonderenswaardige rust trotseerde hij elke uitdaging. Die van hemzelf. Maar vooral die van anderen, want hij was extreem zorgzaam. Dacht eerst aan de ander. En daarna pas aan zichzelf.

Iedereen weet dat het leven eindig is. Maar eindigheid lijkt meestal ver weg. Van latere zorg. Of, als je jong bent, van een veel latere zorg. Iets waar je nu niet bij stil hoeft te staan. En ook niet bij stil wilt staan. Totdat je enige broer, die ook je beste vriend, mentor en plaatsvervangende vader is, totaal onverwacht en compleet onnodig een einde aan zijn leven maakt. Dan komt die eindigheid ineens heel dichtbij.

De wereld is niet alleen rozengeur en maneschijn. Voor veel mensen is het een nare plek. En als je die gedachte blijft toelaten, zal de wereld een nare plek blijven. Hoe onmogelijk en ondragelijk je situatie misschien ook lijkt; weet dat er altijd hoop is. Zelfs het kleinst spoortje licht kan totale duisternis opheffen. Sterker nog: dat gebeurt. Altijd. En, zoals mijn broer vorig jaar tegen me zei, niemand staat ooit schaakmat in het leven. Hoe kansloos de situatie ook lijkt, je kunt er altijd wat van maken.

Het leven draait niet alleen om carrière, opleiding of huis. De ‘truc’ in het leven is dat je kunt incasseren en dat je, ook als je klappen krijgt, positief en dankbaar blijft.

Dat het leven eindig is, weet iedereen. De zandloper wordt elke dag een beetje leger. En omkeren kan niet. Niemand weet wanneer zijn of haar persoonlijke eindigheid zich aandient. Maar wat wel zeker is, is dat iedereen maar een beperkte tijd heeft om te doen wat we leuk of belangrijk vinden. En toch: vaak doen we die dingen niet. Of half. Nee, je hoeft niet per se roekeloos te leven. Niet iedere dag is de laatste. Maar: geniet, dans, toost op het leven, kruip vanavond eens wat dichter tegen je partner aan, vertel je vrienden dat je van ze houdt, minimaliseer contact met mensen die alleen negatief zijn en ban de ruis uit je leven.

Op LinkedIn gaat het logischerwijs veel over carrière maken; belangrijk maar zeker niet allesomvattend. Ik zou je willen aanmoedigen na te denken over wat je nu echt uit het leven wilt halen. Waar word je blij van? Waar gaat je hart sneller van kloppen? Wat vervult je met trots of liefde? Maak eens een lijst met 10 dingen die je, voor jouw eindigheid zich aandient, graag zou willen doen, geef jezelf een deadline en doe het!

Brouw je eigen bier. Knuffel met kippen. Help een vreemde. Ontwerp een bordspel. Reis de wereld rond. Spaar en koop die auto of fiets die je altijd al wilde of beklim een berg. Haal uit het leven wat je wilt. Daar is het voor bedoeld. Ik ben benieuwd wat jullie op je lijst zetten. Want als je echt beseft dat het leven eindig is, dan pas begin je met leven.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie