Is SIP trunk mogelijk via een straalverbinding?

The Optimist 10 jan 2022 Samenleving

Sip trunk en straalverbinding… klinken deze termen als science fiction? Niets is minder waar. SIP trunk is de nieuwste standaard telefoonverbinding waarmee je kunt bellen via het internet. In combinatie met straalverbinding is dit een ideale oplossing voor gebieden waar het internetbereik minimaal of niet aanwezig is.

‘Communicatie is key’ en daarom is de inrichting van telecom essentieel voor een succesvolle organisatie. We leggen uit wat SIP trunk en straalverbinding precies is en wat dit kan bijdragen aan zakelijk telefoonverkeer. Na het lezen van dit artikel benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Vraag een professionele SIP provider voor advies op maat.

Wat is SIP trunk?

SIP Trunk is te vergelijken met een ‘gewone’ telefoonlijn, zoals analoog (PSTN) of digitaal (ISDN). SIP staat voor ‘Session Initiation Protocol’, dat wordt gebruikt voor het opzetten van spraakverbindingen via het internet. Oftewel, gesprekslijnen lopen niet meer via de traditionele verbindingen maar via het datanetwerk (VoIP bellen).

De SIP Trunk zorgt door middel van een SIP converter voor de afhandeling van de telefoongesprekken. Een SIP converter converteert de SIP verbinding naar een analoog signaal. Als beller merk je daar helemaal niets van. SIP maakt niet alleen een telefoongesprek tussen twee personen mogelijk. Het brengt ook multimedia-gesprekken met meerdere personen tot stand, zoals videobellen.

SIP trunk kun je zien als de brug tussen traditionele telefonie en internetbellen (VoIP). Dit is vooral een perfecte oplossing wanneer de overstap nu niet rendabel is omdat de bestaande telefooncentrale nog niet is afgeschreven. Met SIP trunk kun je in dat geval toch besparen op de abonnementskosten en gesprekskosten.

Wat zijn de voordelen van SIP trunk?

Het grootste voordeel van SIP trunk is dat bellen via het internet voordelig is. Vooral wanneer er vaak naar het buitenland gebeld wordt. Je bespaart dus niet alleen op de abonnementskosten, ook op de gesprekskosten. Dit is tot wel 60 procent goedkoper. Andere voordelen van SIP trunk zijn:
• De makkelijkste manier om over te stappen naar internetbellen (VoIP)
• Gratis onderling bellen tussen locaties
• Geschikt voor alle soorten telefooncentrales
• Eenvoudige schaalbaarheid
• Geen additionele hardware nodig
• Telefoonnummers zijn niet meer gebonden aan locaties
• Hogere kwaliteit dan traditionele telefonie

Wat is een straalverbinding?

Straalverbinding is een betaalbaar alternatief voor een kabelverbinding. Denk bijvoorbeeld aan een buitengebied waar (nog) geen glasvezel is aangelegd. Met een straalverbinding kun je op grote afstand data uitwisselen door middel van twee radio antennes.

Zo zijn straalzenders geschikt om uitbreiding van panden aan elkaar te verbinden of bijvoorbeeld een loods aan kantoor. Ook kun je vanaf een centrale locatie connectie maken met een mast of telecomtoren.

Hoe werkt een straalverbinding

Om een straalverbinding op te zetten, wordt een antenne of schotel op het dak van een pand geplaatst. Vervolgens kan hiermee een verbinding met een mast in de buurt worden gecreëerd. Van tevoren wordt eerst een haalbaarheidsonderzoek gedaan. Bij een straalverbinding is het namelijk belangrijk dat de antenne en mast elkaar kunnen zien (line of sight) en er geen obstakels tussen zitten.

Het opzetten van een straalverbinding heeft een zeer korte implementatietijd en is verplaatsbaar bij een eventuele verhuizing. Op de vraag of SIP trunk mogelijk is via een straalverbinding, jazeker! Vraag naar de mogelijkheden bij betrouwbare connectiviteitsexperts zoals bijvoorbeeld van Signet.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Green Ads.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie