Integratie in de pan

The Optimist 133 januari / februari 20112011
Hoe je een smeltkroes creëert zonder schuim. Elbrich Fennema | 133 januari /februari 2011 Pieter de Swart Als toneelschrijver Israel Zangwill de Marokkaanse keuken had gekend, had hij voor zijn toneelstuk uit 1908 over een geassimileerde samenleving misschien een andere titel gekozen dan The Melting Pot. De term dekt niet de utopische lading die Zangwill voor ogen stond. In een smeltkroes komt schuim bovendrijven en de bijbetekenis daarvan – gespuis, schorem, tuig – heeft Zangwill vermoedelijk niet willen suggereren. Dat had hij allemaal kunnen ondervangen als hij had gekozen voor een andere metafoor: de tajine. Het enige wat deze Marokkaanse stoofpot nodig heeft om alles wat je erin stopt te laten fuseren tot een harmonieuze eenheid is tijd. De mogelijkheden om te variëren met een tajinegerecht zijn eindeloos. Wat je nodig hebt is uiteraard een tajine, maar een andere zware pan met een goed sluitend deksel volstaat ook. Giet een scheutje olijfolie in de pan en leg er in laagjes in wat je voorhanden hebt: plakjes tomaat, uienringen, plakjes aardappel, stukjes bloemkool, fijngesneden venkel, rozijnen, sardientjes, abrikozen, amandelen... Voeg kruiden toe naar smaak, maar als je in Marokkaanse sferen wilt blijven, kies dan voor koriander, gember, peterselie, komijn en/of kaneel.

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie