Ilco van der Linde: ‘Zonder Egypte geen succes’

The Optimist 1 dec 2022 Samenleving

Ilco van der Linde is de oprichter van Oceanlove, MasterPeace, Dance4life en bevrijdingsfestivals in Nederland. In dit artikel voor The Optimist schrijft hij over Egypte, en waarom het land zo belangrijk voor hem is.

DOOR: ILCO VAN DER LINDE

2003

Twintig jaar geleden kwam er midden in de nacht een mailtje binnen van ene Mohamed uit Caïro: ‘Hoe kunnen we Tiësto regelen voor een optreden naast de piramides?’. DJ Tiësto – in die jaren de onbetwiste nummer één dj van de wereld – was net ambassadeur geworden van Dance4life en dat was blijkbaar tot diep in Egypte bekend.

Ik was nog aan het werk en reageerde direct: ‘Wat dacht je zelf, zo makkelijk gaat dat niet! Daar moet je wel wat voor doen!’ Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Mohamed betrok tientallen scholen en bracht overal informatie over Hiv en aids, en zelfs condooms. Niemand had het voor mogelijk gehouden, maar twee jaar na het mailtje stonden er duizenden jongens en meiden te dansen naast de piramides. Tezamen met duizenden andere jongeren wereldwijd, iedereen in het wit gekleed.

2009

Voor mij was de e-mail van Mohamed de start van mijn liefde voor het magische land Egypte, en van een diepe vriendschap met iemand die mijn jongere broer had kunnen zijn omdat we elkaar in wel duizend eigenschappen herkennen. In 2009 stond Dance4life in zo’n dertig landen en ik besloot om samen met Mohamed, juist vanuit Egypte als schakel tussen ‘west’ en ‘oost’, een innovatief vredesproject op te zetten: MasterPeace.

2014

Vijf jaar later had MasterPeace een hoofdkantoor in Caïro, waar veel hoogopgeleide en zeer gemotiveerde jongeren sturing gaven aan teams van ‘peace-builders’ in zo’n vijftig landen. Met muziek, sport en dialoog werden tegenpolen bijeengebracht. Secretaris-Generaal Ban ki-Moon van de Verenigde Naties nodigde Mohamed en mij uit om in New York een speciale oorkonde te ontvangen (zie foto), Luxemburg verstrekte ons haar jaarlijkse Vredesprijs en de Rockefeller Foundation plaatste ons in haar Top 100 van Next Centuries Innovators.

Wat ooit begon met een mailtje…

2021

Mohamed en ik hebben het vizier inmiddels verschoven naar de natuur, de moeder en vader van al wat leeft. Mohamed runt een Egyptische keten van winkels met biologisch eten: RDNA. Ik ben in Egypte om te duiken en om Mohamed te ondersteunen en na te denken over mijn nieuwe plan: OceanLove. Hoe bijzonder dat ik juist hier weer de cruciale krachten ontmoet om deze nieuwe missie van de grond te tillen. Zoals Raghda, die door de BBC in de Top 100 is geplaatst van ‘Most Inspiring women of the world’; een jaar later runt ze het kernteam van OceanLove. Hanna en Wakil, die beide in Enschede studeren. Hanna helpt inmiddels met het betrekken van studenten en Wakil runt als intelligente digitale geek het Content Creation Team voor de sociael media van OceanLove. En tot slot Sarah, de eerste professionele zeemeermin van Afrika. Als ervaren free diver heeft ze haar werk op en onder water, bijna altijd omringt door dolfijnen. Ze is ambassadeur voor OceanLove en wist onlangs zelfs het podium te halen van de grote internationale milieuconferentie in Sharm el-Sheikh.

Is mijn band met Egypte toeval of logisch? Want ja, van het ene komt het ander. Of is het voorbestemd? Want zonder ‘Egypte’ geen succes. Hoe dan ook, thematisch past het opnieuw perfect. Want direct onder Egypte kampen Somalië, Ethiopië en Eritrea met de hoogste temperaturen ter wereld. Dat brengt droogte en dus mislukte oogsten en daardoor conflicten en honger. Deze drama’s kruipen ook Egypte steeds meer binnen. Daarom hoef je Egyptische jongeren niets uit te leggen. Liever vertellen ze het aan jou. En ze doen dat met bewonderenswaardige toewijding en hoop op verandering.

OceanLove

Met fotografen, dichters, duikers, filmers, ontwerpers, verhalenvertellers, wetenschappers en activisten geeft OceanLove de oceaan een gezicht en een stem. Door publicaties, sociale mediakanalen, een speciaal boek en een ‘community van Ocean Lovers’ komt er meer aandacht voor de kwetsbaarheid en schoonheid van de oceanen en alles wat hierin leeft. OceanLove gaat mensen zó in het hart raken dat ze niet langer wegkijken, maar juist meehelpen, als nieuwe vrijwilliger, donateur of activist.
OceanLove is een nieuw initiatief van Ilco van der Linde, ook de (co)founder van dance4life, MasterPeace en de Bevrijdingsfestivals. The Optimist volgt het project de komende jaren en Van der Linde is daartoe als gastredacteur actief. Hoe bouw je een nieuwe beweging, waar loop je bij het opbouwen allemaal tegen aan? Ideale inspiratie voor iedere optimist die ook rondloopt met een mooi plan voor de samenleving!
Bouw en volg je mee? Dat kan ook via Instagram @OceanLoveNews en www.OceanLove.news
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie