Hoe zit dat in Nederland
124 maart 20102010
Carianne | 124 maart 2010 issue De uitdagingen in het werken met grond liggen in Nederland bijna in een tegengestelde richting. Waar in de Verenigde Staten wordt gewerkt aan het tekort aan mine-ralen en grondstoffen in de bodem, kampten Nederlandse boeren lange tijd met een overschot aan voeding-stoffen. Daardoor neemt niet de vruchtbaarheid van de bodem af in Nederland, maar wel de kwaliteit van de structuur van de grond. Dat heeft weer gevolgen voor de kwaliteit van de gewassen. Chris Koopmans, hoofd van de afdeling Landbouw bij het Louis Bolk Instituut, dat onderzoek doet voor de ontwikkeling van biologische en duurzame landbouw, legt uit dat dit voor een groot deel het resultaat is van de intensieve veehouderij, die jaren-lang heeft plaatsgevonden. ‘Een enorme import van veevoer was hiervan het gevolg, wat voor veel dierlijke mest heeft gezorgd’, vertelt Koopmans. Doordat deze biologische mest in grote hoeveelheden op het land terecht is gekomen, heeft daar ook een ophoping van fosfaat plaatsgevonden en uitspoeling van stikstof naar het grondwater, wat schadelijk is voor het milieu. Door nieuwe wetgeving en milieu-maatregelen kunnen boeren sinds enkele jaren aanmerkelijk minder mest-stoffen inzetten. Vooralsnog heeft dit geen gunstige uitwer-king op de kwali-teit van de grond gehad.
Het volledige artikel lezen?
Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.
Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in
Reacties