Hoe verzeker jij je groene uitvaart?

The Optimist 3 mrt 2022 Samenleving

De dood; niet het onderwerp waar je het meest blij van wordt. En toch ontkomt niemand eraan. Dit is de reden waarom de meeste mensen een levensverzekering afsluiten. Hiermee laat je nabestaanden niet met kosten achter, zoals bijvoorbeeld die van je (groene) uitvaart.

Wat is een levensverzekering?

Een levensverzekering is een overkoepelende term voor alle verzekeringen die draaien om het leven of de dood van een mens. Er zijn verschillende soorten levensverzekeringen afhankelijk van wanneer een polis uitkeert en hoe dat gebeurt. Wanneer wordt uitgekeerd op een bepaalde datum bij het in leven zijn gaat het om een spaarverzekering of beleggingsverzekering. Een overlijdensrisicoverzekering betaalt uit bij overlijden. Dat kan een verzekering zijn met een einddatum of een levenslange. Een levenslange overlijdensrisicoverzekering noemen we dan weer een uitvaartverzekering.

Een groene uitvaart

Wanneer je je tijdens het leven bezighoudt met het zo klein mogelijk houden van je milieuvoetafdruk, dan is het aannemelijk dat je ook voor een groene uitvaart wilt kiezen. Er zijn verschillende manieren waarop je met je uitvaart rekening kunt houden met het milieu. Denk bijvoorbeeld aan een duurzame grafkist. Ook bij het verzenden van een rouwkaart kun je ervoor kiezen om dit digitaal te doen of gebruik te maken van recyclebaar papier. Of door een donatie te vragen in plaats van bloemen. Een begrafenis is over het algemeen een duurzamere uitvaart dan een crematie, aangezien hier minder CO2-uitstoot bij vrijkomt. Je kunt kiezen voor een natuurbegraafplaats met een natuurlijk en organisch gedenkmonument of een kleine steen.

Hoe kies je de beste overlijdensrisicoverzekering?

Voor welke uitvaart je ook kiest, je laat je nabestaanden niet met de kosten achter wanneer je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluit. Omdat het geen verplichte verzekering is, sluit lang niet iedere Nederlander dit af. Zonde, want deze levensverzekering keert eenmalig geld uit als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Met de uitkering kunnen jouw geliefden bijvoorbeeld ook de hypotheek of huur, kosten voor kinderopvang of kosten voor de studie van de kinderen betalen.

Ben je overtuigd van de voordelen? Wacht dan niet te lang met het afsluiten van deze verzekering. Om je een handje te helpen, vertellen we je hieronder hoe je de beste overlijdensrisicoverzekering kiest.

Wie of wat verzeker je?

Met een overlijdensrisicoverzekering kun je jouw eigen leven verzekeren, maar ook het leven van een ander. Wil je een ORV afsluiten? Dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag de verzekering alleen afgesloten worden voor mensen die tussen de 15 en 67 jaar oud zijn. Voordat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, moet je bovendien weten dat hij tot maximaal 75 jaar loopt. Wie een ORV afsluit, komt bovendien voor een aantal keuzes te staan. Zo kies je zelf een verzekerd bedrag. Hier ben je over het algemeen niet geheel vrij in. Bij de meeste verzekeraars ligt dit bedrag namelijk tussen de 10 duizend en de 2 miljoen euro.

Kies je voor een gelijkblijvend of dalend verzekerd bedrag?

Naast het verzekerde bedrag kun je bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering nog voor een andere keuze komen te staan. Er zijn namelijk verzekeraars waar je voor een gelijkblijvend of dalend verzekerd bedrag kiest. Wanneer je meerdere keuzes krijgt, heb je bij de meeste verzekeraars drie opties. Wij zetten ze hieronder voor jou op een rij:

1. Gelijkblijvend bedrag
Gezien de naam verbaast het je waarschijnlijk niet dat het verzekerde bedrag de gehele looptijd gelijk blijft als je voor een gelijkblijvend bedrag kiest. Het moment van overlijden heeft geen gevolgen voor de hoogte van de uitkering. Overlijd je vlak na het afsluiten van de verzekering? Dan krijg je een even hoge uitkering als wanneer je na twintig jaar overlijdt. Je kiest voor een gelijkblijvend bedrag als de kosten die je wilt opvangen gedurende de looptijd van de verzekering grotendeels hetzelfde blijven.

2. Lineair dalend bedrag
Wanneer je voor deze optie kiest, daalt het verzekerde bedrag lineair. Dit houdt in dat dit bedrag iedere maand met een gelijk deel afneemt. Als je aan het einde van de looptijd overlijdt, keert een verzekeraar een lager bedrag uit dan wanneer je vlak na het afsluiten sterft. Veel mensen kiezen voor deze optie als zij het inkomen van hun nabestaanden aan willen vullen tot de pensioendatum. Er wordt vaak voor een lineair dalend bedrag gekozen in combinatie met een lineaire hypotheek.

3. Annuïtair dalend bedrag
Tot slot kun je voor een annuïtair dalend bedrag kiezen. Het verzekerde bedrag wordt in dit geval ieder jaar lager. Aan het begin van de looptijd daalt het bedrag langzaam, aan het einde juist snel. Veel mensen kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering met annuïtair dalend bedrag in combinatie met een annuïtaire hypotheek.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Green Ads.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie