Hoe het allemaal begon

The Optimist 201 november / december 2021 Samenleving

O dear, what a year. En we zijn er nog niet. Er komt er nog één en daarna nog één. Want het moet anders hier. Minder en beter. Liever ook. Voor onszelf, elkaar en Moeder Aarde. Een gezonde leefomgeving is key. En die sleutel heb je zelf in handen. Draai ‘m om, stap in die nieuwe wereld en geniet. Vandaag precies vijf jaar geleden draaide ik de key voorzichtig om. De deur ging eerst op een kier, daarna zwaaide ik hem open. Ik kreeg lucht en werd blij. Van fashion chick naar vintage shopper. Van leasebakrijder naar OV-kaarthouder. Van zorgbestuurder naar groene ondernemer. Van altijd maar meer. Naar anders, minder en beter.

DOOR: MANON VAN LEEUWEN

Bingewatchend slaat de paniek toe

Oktober 2015. Ik zit op de bank en staar naar de aftiteling van de docu Before the flood. Ik voel de tranen van schaamte op de plastic verpakking van mijn onaangebroken zak stroopwafels druppelen. Ik krijg de ogen van de hardwerkende vrouwen uit de naaiateliers niet meer van mijn netvlies. Ik hoor hun baby’s huilen tussen de resten stof op de grond. Hun verbaasde woorden zijn een mantra geworden: ‘Jullie in het westen willen altijd maar meer.’ De afstandsbediening ligt nog steeds in mijn hand. Misselijk scrol ik naar docu twee, drie en vier. Ik zie de kleurstof van mijn jurkjes, tassen en schoenen met duizenden liters de rivier in gaan. Ik zie mensen werken in fabrieken die instorten. Fabrieken hier ver vandaan. Fabrieken waar elk uur boten arriveren met de ongedragen retouren uit het Westen. Fabrieken die massa’s CO2 uitstoten voor onze jassen, tassen en jurken. Kleding die in zeecontainers naar het Westen wordt verplaatst. Ineens zie ik mijn enorme bijdrage aan de catastrofale verstoring van het leven op onze planeet. Ik besluit minimaal een jaar geen nieuwe kleding meer te kopen. Anders, minder en beter.

‘Anders en minder wordt beter.’

Bamboe onderbroeken

Mijn kast ruim ik drastisch op. Ik mag van mezelf tweedehandskleding kopen van de opbrengst uit mijn eigen kast. Het wordt anders, maar nog lang niet minder. Ik koop me suf op marktplaats en word een vaste bezoeker van vintage-winkels. Tot ik afkick. En geniet van minimaal tweedehands. Geniet van de rust in mijn hoofd tijdens de uitverkoop. Geniet van een inbox zonder aanbiedingen. Geniet van een onverwacht groeiende bankrekening. Anders en minder wordt beter. Vijf jaar later doe ik dat nog steeds. Ook al zijn bamboe onderbroeken niet echt sexy. Scheuren tweedehands rokjes op de naad als je net twee kilo te veel meesjouwt en ademt polyester uit 1970 niet zo lekker op de OV-fiets. Maar de gescoorde tweedehands rokjes en jurkjes zijn allemaal even leuk en hebben een verhaal. Een verhaal dat ik er zelf bij fantaseer. Ze hebben zakelijke deals gesloten. Mijn broeken met flared pijpen zijn op festivals geweest. Mijn vintage rokjes hebben in Parijs gewoond en mijn leren jasjes hebben achterop een motor gezeten. Mijn dag begint altijd met een glimlach. O dear, what a year.

Manon van Leeuwen is eigenaar van ZustainaBox. Klimaatcoach en trainer van ‘De Verborgen Impact’. Haar missie is iedereen te laten zien dat anders en minder een stuk beter is. Liever ook. Voor jezelf, elkaar en de aarde.
www.zustainabox.nl

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie