Hoe een boek een wonder baart

The Optimist 17 dec 2021 Samenleving
Onlangs verscheen de grote ecologische ideeënroman De boom van schrijver-filosoof Govert Derix, een ‘onromanse’ roman over de natuur als tegenkracht. Het verhaal begint met de wonderbaarlijke verschijning van een enorme boom op een merkwaardige plek in Maastricht en voert de lezer over de hele wereld. The Optimist vroeg uitgever Lex Jansen om met de auteur in gesprek te gaan over de achtergronden van dit profetische boek. Lex Jansen was lange tijd als directeur het gezicht van De Arbeiderspers en timmert nu aan de weg met zijn uitgeverij Magonia. ‘Toen ik begin 2020 begon te lezen in het manuscript van De boom wist ik meteen dat ik iets uitzonderlijks in handen had’, zegt hij. ‘Nu ligt er een boom van een boek waarvan Arthur [Japin, red.], mijn echtgenoot, meteen riep dat het het mooiste boek is dat ik ooit heb uitgegeven.’ Lex Jansen: ‘Ik heb een behoorlijke baksteen in mijn hand. Kun jij me zeggen wat ik hier nu precies vasthoud?’ Govert Derix: ‘Toen ik bijna vijf jaar geleden aan dit boek begon zag ik al snel dat het groot zou worden en dat het ook in de vormgeving een bijzonder boek moest zijn. Vormgeefster Esther van Gameren, die eerder De

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,50 Word Abonnee Log in
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie