Het vergelijken van duurzame zorgverzekeringen: zo zit het

The Optimist 21 dec 2021 Natuur & Milieu

Steeds meer mensen maken verantwoorde keuzes als het gaat om eten, auto’s, huizen en algemeen koopgedrag. Ook voor financiële beslissingen kijkt men steeds meer naar verantwoorde opties. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in eindige grondstoffen, maar ook in hernieuwbare grondstoffen. Dit kan gaan om persoonlijke investeringen, maar ook zorgverzekeraars hebben invloed op investeringen. Hoe kom je achter de mate van duurzaamheid van deze investeringen? Lees hier verder over hoe de duurzaamheid van een zorgverzekering wordt bepaald.

Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling

Om te bepalen of een zorgverzekeraar duurzaam investeert, doet de VBDO (de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) vergelijkingsonderzoeken naar verantwoord beleggen. Het gaat dan om organisaties of projecten die een steentje bijdragen aan een duurzame wereld. Zo worden ook verzekeraars in een vergelijkingsonderzoek meegenomen. Maar eerst meer over hoe zo’n vergelijkingsonderzoek eruit ziet.

Het vergelijkingsonderzoek van de VBDO

In het vergelijkingsonderzoek wordt (in dit geval) de verzekeraar beoordeeld op vier categorieën om een zo gedetailleerd mogelijk beeld te schetsen van de mate van duurzaamheid. Deze zijn:
1. Verantwoordelijkheid van bestuur en senior management voor verantwoord beleggen.
2. Verantwoord beleggingsbeleid.
3. Implementatie van het beleid.
4. Transparantie over beleid en implementatie.

Per categorie worden er vijftig verschillende vragen gesteld. Iedere vraag wordt beoordeeld met een score tussen de 0 en de vijf. De derde categorie (implementatie van het beleid) telt voor 50 procent mee voor de eindscore. De andere drie categorieën tellen samen mee voor de andere 50 procent. Hoe hoger de uiteindelijke score (0-5), hoe duurzamer de verzekeraar.

Hoe helpt Independer je tijdens het vergelijken van je zorgverzekering?

Wil je tijdens het vergelijken van zorgverzekeringen kiezen voor duurzaamheid, dan krijg je bij Independer de optie om het zoekresultaat te verfijnen. Je kunt namelijk filteren op basis van hun cijfer uit het VBDO-onderzoek, omdat steeds meer consumenten hier waarde aan hechten. Nieuwsgierig? Neem hier een kijkje in de zorgvergelijker.

Top 7: duurzame zorgverzekeringen

De Nederlandse verzekeringssector wordt – gelukkig – ieder jaar duurzamer, maar er blijft nog wat te winnen als het gaat om gedegen klimaatbeleid en actief aandeelhouderschap. Dit blijkt uit het meest recente onderzoek van VBDO naar de prestaties van het verantwoord beleggingsbeleid van dertig Nederlandse verzekeraars. Samen zijn deze verzekeraars goed voor een beheerd vermogen van meer dan 450 miljard euro.

Dit is momenteel de top 7 van meest duurzame zorgverzekeraars:

Ranking 2021 – Verzekeraar – Score
1. Athora: 4,5
2. NN Group: 4,0
3. a.s.r.: 3,9
4. Achmea: 3,5
5. CZ Groep: 2,6
6. AEGON: 2,2
7. Dela: 2,2

Zoals de score laat zien, kunnen verzekeraars nog veel doen om beter te scoren op duurzaamheid. Gelukkig krijgen zij van de VBDO naast een beoordeling ook advies over verduurzaming.

Weet jij al welke (duurzame) zorgverzekering je gaat afsluiten?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Independer.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie