Ommetjes, podcasts en duurzaamheid: het nieuwe normaal?

The Optimist 13 jul 2021 Zingeving

Waar er vorig jaar maart één deur plotseling dichtging, gingen er voor mij op datzelfde moment wel tien andere deuren en misschien zelfs nog twintig extra ramen open. Door de coronacrisis bleek ik namelijk ineens zeeën van tijd te hebben, doordat ik me niet langer meer van 9:00 tot 17:00 bezig hoefde te houden met het onderhouden van mijn sociale leven.

DOOR: MARIT BUZING

Dat betekent niet dat ik mijn vrienden nu niet meer zie of spreek, integendeel. We plannen alleen minder vaak een (online) spelletjesavond of pubquiz in. Daarentegen heb ik door deze ingrijpende verandering geleerd dat er tal van andere activiteiten zijn om je dagen als blij ei door te komen. Ik deel ze graag met je, lieve lezer.

Stappen

Thuiswerken en online studeren zijn de nieuwe norm geworden, maar misschien heeft je dit wel wat futloos of robotachtig laten voelen. Heb jij bijvoorbeeld het huis omgetoverd tot een geïmproviseerd thuiskantoor en kun jij inmiddels ook het uitzicht op de thuiswerkende overbuurman dromen? Ik in ieder geval wel. Dit kon ik mezelf echter niet langer meer aandoen, dus had ik voorkort besloten een nieuwe uitdaging met mezelf aan te gaan. De makers van die voorgeprogrammeerde gezondheidsapp op mijn telefoon hadden namelijk niet voor niets mijn dagelijkse stappendoel ingesteld op 10.000 stappen. Zou ik het een maand volhouden om dit doel dagelijks te bereiken? Gedreven ging ik dag na dag op ontdekkingstocht door eigen stad. Mijn enthousiasme werkte bovendien aanstekelijk, want binnen de kortste keren maakten ook mijn hardloopmaatje en vriend fanatiek meerdere ommetjes per dag. We raakten op die manier zelfs in een soort competitie verwikkeld, waarin we streden voor het hoogste maandelijkse stappenaantal. What doesn’t kill you, makes you stronger, toch?

Luisteren

Tijdens het wandelen geniet ik van de natuur en het nieuwe uitzicht op parkjes, straatjes en pleintjes. Desondanks moet ik bekennen dat het standaard rondje langzamerhand kan gaan vervelen. Daarnaast zul je al snel je afspeellijst op Spotify van voor naar achter kennen en gold voor mij dat ik door al het wandelen slechts een rivier van tijd overhield. Als je op dit punt komt, kun je dus wel wat spanning en sensatie gebruiken! Op aandringen van een kennis besloot ik daarom eens het mapje ‘podcasts’ te openen in plaats van mijn zelf samengestelde hitlijst af te laten spelen. Na me wat georiënteerd te hebben, koos ik voor De Avocadogeneratie en plakte ik er een extra aflevering van Man, Man, Man De Podcast aan vast. Wat mij betrof mochten de ommetjes plotseling weer uren duren! Inmiddels is het luisteren naar podcasts dan ook één van mijn nieuwe hobby’s geworden en herken je mij op straat als dat lachende meisje met een kanariegele jas, die in een deuk ligt door herkenbare verhalen van de onhandige Chris en mijmert bij het horen van de dromerige ervaringen van de zachtaardige Laura. We zijn echter niet allemaal hetzelfde, dus misschien word jij wel groot fan van De Universiteit van Nederland Podcast of geniet je met volle teugen van Geuze en Gorgels. In andere woorden, ben je er al over uit welke je zo meteen aan gaat zetten tijdens je eerste ommetje?

Oprapen

Staat je podcast aan? Die van mij in ieder geval wel, want om 12:30 is het lunchtijd en hoef ik voor even niet met mijn gedachten bij het werk of school te zijn. Hoewel ik geregeld het liefst nog even doorga om iets af te maken, heb ik gemerkt dat ik geconcentreerder en zelfs innovatiever en creatiever te werk ga na het maken van de korte wandeling. Zoals Erik Scherder aanvullend zou vertellen in één van de vele weetjes in de Ommetje-app, heeft het maken van een ommetje een positieve impact op de hersengezondheid. Wat die 20 minuten wandelen wel niet met je energieniveau kunnen doen! Mijn zeeën van tijd gaan echter niet alleen op aan het maken van wandeltochtjes. Ik laat me namelijk meer en meer onderdompelen in alles wat met duurzaamheid en milieuvriendelijke alternatieven te maken heeft. Het luisteren naar podcasts en bestuderen van de omgeving zijn om die reden niet meer de enige dingen die ik gedurende mijn wandelingetje doe. Als ik een verdwaald stukje plastic tegenkom of een blikje ergens zie liggen waar het niet hoort, raap ik het op en gooi ik het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Het is immers een kleine moeite om de aarde op deze manier een stukje schoner te maken. Zet dus vooral eens een stap buiten je comfortzone door wat zwerfafval (correctie: grondstof) op te ruimen en ervaar de voldoening die dit geeft. Wie namelijk goed doet, goed ontmoet.

Verrijkend

Op ontdekkingstocht gaan tijdens de lunchpauze, naar onbekende en inspirerende mensen luisteren en milieuvriendelijke acties ondernemen: is dat wel iets voor mij? Ik hoor het je denken. Hoewel het mij alleen maar verrijkend lijkt om één van deze drie activiteiten of een combinatie ervan uit te proberen, is er maar één manier om te achterhalen of het jou net zoveel positiviteit zal brengen als dat het mij tot nu toe gebracht heeft: gewoon doen! Op die manier kom je er snel genoeg achter wat voor jou werkt en hoe je een eigen invulling moeten geven aan jouw nieuwe hobby’s om ook een blij ei te worden.


Deze tekst is door Marit Buzing geschreven als inzending voor de Beste TOM Schrijfchallenge. De komende tijd zullen wij ook andere inzendingen online publiceren. Bovendien staan zestien verhalen  in de jubileumeditie van The Optimist die op 21 augustus 2021 uitkomt.

PS: Sinds dit jaar heeft The Optimist ook een podcastreeks onder de naam Onderstroom. Hier vind je bijvoorbeeld podcast #28 over het volgen van je innerlijk kompas.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie