Het echte verhaal achter Booking.com

The Optimist 10 jun 2021 Economie

Laatste nieuws

Vanavond, donderdag 10 juni om 20:30u, organiseert The Optimist samen met Ed Smit van Edventure Travel Costa Rica en Mart Evers van Moonback (Beterboeken) een online sessie over dit onderwerp.
Meedoen kan vanavond door hier te klikken, of door de volgende link te kopiëren naar je browser: https://jungletalks.spatial.chat/

Zie update onderaan dit bericht
Nadat NRC Handelsblad afgelopen donderdag een artikel publiceerde over de bonussen bij Booking.com, reageerden veel mensen verontwaardigd. Hoe is het mogelijk dat de leiding van een bedrijf zichzelf riant beloont, ondanks slechte bedrijfsresultaten en ondanks het ontvangen van staatssteun?

DOOR: DE REDACTIE

In totaal keerde Booking.com 28 miljoen euro aan bonussen uit aan de driekoppige bedrijfstop. Hier was zelfs een aanpassing van de bonusregels voor nodig. Natuurlijk wordt er gezegd dat deze bonussen nodig waren om de topmensen te behouden. Maar zoals iemand opmerkte: wat is er ‘top’ aan deze mensen, die zich met miljoenen laten belonen terwijl dit – op z’n zachtst gezegd – als ongepast aanvoelt?

Transparant

Tussen de vele boze reacties op sociale media, kwamen we een boodschap tegen van Ed Smit die een reisbureau runt in Costa Rica. Op LinkedIn vroeg hij om zijn verhaal zoveel mogelijk te delen. Dat doen we bij deze graag. Is het optimistisch? Op het eerste gezicht misschien niet, maar wij vinden het wel positief als veel mensen zien hoe ‘arm’ een ‘rijk’ bedrijf als Booking kan zijn. We vinden het ook positief dat er een gezonde transparantie ontstaat, zodat met naam en toenaam bekend is wie er achter dergelijke praktijken schuilgaan. Zodat karma ooit de weg weet te vinden naar CEO Glenn Fogel, vicepresident Peter Millones en financieel directeur David Goulden. Daar bedoelen wij als optimistische redactie natuurlijk niet iets naars mee, integendeel. We hopen gewoon op het spontaan ontstaan van een geweten bij dit trio.

Lees hieronder het bericht van Ed Smit

We zijn een reisbureau, gevestigd in Costa Rica. Onze klanten zijn onze verkopers, zijn we trots op. We hebben toegevoegde waarde in de niche waarin we actief zijn. ‘’3 op Reis’’ liet dat nog zien twee weken geleden in hun programma over Costa Rica wat door ons gefaciliteerd is.

Deze tekst gaat niet over ons, maar over alle bedrijven die hier in Costa Rica actief zijn in de belangrijkste peiler van de economie, het toerisme. De hotels lijden al jaren onder het beleid van Booking en zitten in een wurggreep. Dat is op zich geen punt, zaken doen is keihard en je moet altijd scherp blijven.

Wat nu echter in Nederland gebeurt met het bedrijf dat meer omzet genereert in Costa Rica dan wie dan ook, Booking.com, is schandalig en raakt veel bedrijven hier in Costa Rica. Niet alleen de reisbureaus / touroperators, ook de hotels.

De miljoenensteun die de Nederlandse overheid gegeven heeft aan Booking.com, was iedereen hier in Costa Rica een doorn in het oog. Maar vandaag knapte er iets in mij en bij vele collega’s hier in het paradijs.

De Amerikaanse bestuurders van het Nederlandse bedrijf krijgen gewoon hun 28 miljoen Euro aan bonussen. Geld dat afkomstig is van de Nederlandse belastingbetaler die vervolgens weer boekt bij datzelfde Booking.com.

Het is allemaal legaal volgens Minister Koolmees en hij zal daar ongetwijfeld gelijk in hebben. Maar indien dit legaal is, dan gaat er iets grondig fout in Nederland en wordt het hoog tijd dat nu eindelijk het nuchtere verstand zegeviert over de op geen enkele wijze te rechtvaardigen wet- en regelgeving uit Den Haag.
Ik heb slecht 1 verzoek. Deel dit met zoveel mogelijk mensen zodat we er in ieder geval met elkaar over na gaan denken of dit nou wel of niet hetgeen is wat we willen. Ik ben geen activist, alles behalve dat, maar in mijn optiek wordt hier een hele vette grens overschreden.

Bedankt voor het delen, groeten uit het paradijs,
Ed Smit – Edventure Costa Rica S.A.

Artikel NRC: Booking paste bonusregels aan voor miljoenenbeloning top

Update 4/6/2021

Booking betaalt 65 miljoen terug

Het lawaai dat wij met z’n allen hebben gemaakt heeft gewerkt. Vanwege ‘de maatschappelijke vraag die ons nu gesteld wordt’ betaalt Booking de 65 miljoen euro terug die het aan het begin van de coronacrisis aan NOW-steun ontving. Minister Koolmees zegt over de maatschappelijke druk die is uitgeoefend: ‘Het was evident dat alle signalen impact hebben gehad.’

Hartstikke mooi, maar we zijn er nog niet. Het blijft smakeloos dat de bonus, waarmee de top van Booking zichzelf beloont, in stand blijft. Dus hopen op het ontstaan van een geweten, zoals we eerder schreven, blijft van toepassing.

Ondertussen verdienen mensen zoals de journalisten van NRC en Ed Smit, maar – in alle bescheidenheid – ook wij van The Optimist, een klein bedankje voor de druk die we hebben uitgeoefend in de media. Wat nou als de overheid ons bijvoorbeeld 9 miljoen euro geeft als blijk van waardering? We zullen het eerlijk verdelen. En het is allemaal voor het goede doel natuurlijk.

NOS bericht: Booking betaalt loonsteun terug na ophef over bonussen

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie