Het belang van ‘hoe’

The Optimist 122 december 20092009
Jurriaan Kamp | 122 december 2009 Jurriaan Kamp, Editor-in-Chief. Foto: Dean Bentley Door Jurriaan Kamp Op mijn eerste dag als leerling op de redactie van de krant kreeg ik de opdracht een nieuwsbericht te maken over het bedrijf Schokbeton in Kampen. Er waren stakingen uitgebroken. Dat is zo’n bericht dat je nooit meer vergeet. Ik worstelde een aantal uren met de typemachine (niks computers), ook al omdat ik niet kon typen (kan ik nog niet), om een kwartier voor de deadline toe te zien hoe een ervaren journalist mijn stukje in minuten ‘door de machine haalde’. Voor zover ik met enig zelfvertrouwen op de redactie was gekomen die ochtend, was ik dat na die ervaring volledig kwijt. En ik herinner me goed hoe de redacteur mij les één van de journalistiek bijbracht. Elk bericht moet de volgende vragen beantwoorden: wie, wat, waar, waarom en hoe. Simpel? Dat valt tegen. Naarmate de materie van mijn stukjes ingewikkelder werd, ontdekte ik dat mijn bronnen voor een verhaal vaak verschillende antwoorden op die vragen hadden. Ofwel de meningen over oorzaken en gevolgen verschilden en het is de uitdaging voor de journalist om te midden van tegenstellingen en tegenstrijdigheden helderheid te scheppen. Op weg

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie