Goed zakelijk voorbeeld

The Optimist 200 september / oktober 2021 Economie

Onze economie komt met horten en stoten in beweging na alle lockdowns. Voor veel bedrijven betekende de coronacrisis een aanslag op hun levensvatbaarheid, terwijl sommige sectoren floreerden als nooit tevoren. De duurzame doorstart, waarop gaandeweg door steeds meer mensen werd gehoopt, heeft niet plaatsgevonden. Nog niet, althans. Want er zijn wel haarscheurtjes ontstaan in het geloof in aandeelhouderswaarde, neo-liberalisme en productie ten koste van alles.

Zullen deze scheurtjes leiden tot versnelde transformatie, een circulaire economie en meer ‘conscious capitalism’? Degenen die voorop lopen in de duurzaamheidswedstrijd zijn overtuigd van de aanstaande verandering. Met het klimaatzwaard van Damocles hangend boven onze opgewarmde hoofden, wordt de druk alsmaar opgevoerd. Dat we niet door kunnen gaan op de oude voet is de meeste mensen inmiddels duidelijk geworden, zeker de mensen die nog een lang leven voor de boeg hebben. En degenen die van hun kinderen houden.

Terwijl we bivakkeren in deze tussentijd, de transformatieperiode tussen twee werelden van verschil, kijken we in dit zakelijke katern van 19 pagina’s naar de organisaties en initiatieven die het voortouw nemen in de reis naar een nieuwe maatschappij, naar een economie van ‘genoeg’ in plaats van tomeloze groei. We hoeven heus niet allemaal koplopers en kartrekkers te zijn. Als we maar wel zo snel mogelijk het juiste spoor en het goede zakelijke voorbeeld volgen. •

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie