Gezonder dieet verkleint kans op depressie bij tieners
145 april 2012
145 april 2012 Blijft het lastig om ongezonde snacks te laten staan? Twee recente onderzoeken geven een extra reden om het niet in huis te halen: er bleek een verband tussen gezonder eten en de meest voorkomende psychische aandoeningen zoals depressie en angststoornis. Zo zagen tieners die hun eetpatroon verbeterden hun geestelijke gezondheid vooruit gaan en bracht gezonder eten ook bij volwassen vrouwen een kleinere kans op psychische problemen met zich mee. Het eerste onderzoek werd gehouden onder ruim duizend vrouwen. Na correctie voor leeftijd, status, opleiding en gezondheidsgedrag bleek het ‘traditionele’ voedingspatroon, dat bestaat uit groente, fruit, vlees en vis, samen te hangen met een kleinere kans op depressie en/of angststoornissen. Het zogenaamde ‘westerse’ dieet, met voornamelijk bewerkt of gebakken voedsel, geraffineerde granen, suikerproducten en bier, bracht daarentegen een grotere kans op deze aandoeningen met zich mee. Het tweede onderzoek van hetzelfde team van de University of Melbourne richtte zich specifiek op tieners tussen de 12 en 18 jaar. Dit onderzoek gaf aanwijzingen dat een gezonder voedingspatroon leidt tot verbetering van de geestelijke gezondheid. Tijdens de onderzoeksperiode van twee jaar zagen de onderzoekers dat de tieners die hun voeding verbeterden, psychologisch beter gingen functioneren. Bij degenen die ongezonder
Het volledige artikel lezen?
Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.
Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in
Reacties