Gezond eten: voedingsleer

The Optimist 058 juli / augustus 20032003
Over koolhydraten, vetten en eiwitten. Editors | 58 juli/augustus 2003 Koolhydraten Koolhydraten zijn de meest fundamentele voedingstoffen. Ze bestaan uit koolstof, waterstof en zuurstof. De eenvoudigste koolhydraten zijn suikers: glucose en dextrose (druivensuiker), fructose (vruchtensuiker) en sucrose (tafelsuiker, riet- of bietsuiker).. Suiker is kant-en-klare energie, de basis van de energiehuishouding van ons lichaam. Al het andere voedsel wordt eerst in suikers omgezet en vervolgens naar alle cellen getransporteerd. Als we koolhydraten eten, worden ze door het lichaam verbrand en afgebroken tot water en koolzuur. Daarbij komt energie vrij. Zetmeel (rijst, aardappelen, pasta, tarwe, maïs, bonen, brood et cetera) is een complexer koolhydraat, dat in het lichaam wordt afgebroken tot suiker. Zetmeel is de ideale voedingsstof: verzadigend, goed verteerbaar en een schone, snelle, doelmatige energiebron. Het voornaamste verschil tussen suiker en zetmeel is dat ons lichaam de neiging heeft suiker direct te verbranden, waardoor er geen energie wordt opgeslagen. Vaak leidt dat tot een snelle energiestoot, met daarna een terugval tot een futloze, apathische toestand. Zetmeel wordt gemakkelijk door het lichaam opgeslagen en naar behoefte omgezet in suiker. Het is een fabeltje dat je dik wordt van koolhydraten. Slechts in twee gevallen kun je er dik van worden: als je het

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,50 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie