Gewoon eten is gek genoeg

The Optimist 117 juni 20092009
Jurriaan Kamp | 117 juni 2009 issue Jurriaan Kamp, oprichter en hoofdredacteur Ode internationaal. Foto: Christopher Lucas ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ Ik ben over het algemeen geen aanhanger van dit gezegde, omdat het al het bijzondere, creatieve en leuke bij voorbaat veroordeelt. Maar als het om de dagelijkse maaltijd gaat, is het een prima leidraad. In de vorige eeuw is voedselverwerking een industrie geworden. Eten koken is daardoor veel minder bewerkelijk geworden. De dagelijkse maaltijd was vroeger al snel een dagtaak. Tegenwoordig zet je in een handomdraai een gevarieerd diner op tafel. Tot zover het goede nieuws. Vervolgens zijn de voedselverwerkende bedrijven – op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten – aan de gang gegaan met allerhande speciale toevoegingen en weglatingen. Dat heeft geleid tot een onoverzichtelijke chaos in de supermarkt. Suiker was slecht. Dus kwamen er suikervrije producten en werd fluoride toegevoegd aan de tandpasta om onze gebitten te beschermen. Alcohol en cafeïne waren ongewenste bestanddelen van bijvoorbeeld bier en koffie. En dus kwamen er varianten zonder alcohol en cafeïne. Koolhydraten waren te veel van het goede en dus kregen we low carb-producten. En ook van vet moesten we af. Met vet kwam cholesterol en

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie