‘Geluk is een mooie realiteit’

Brian de Mello 29 aug 2022 Zingeving
Cuong Lu is schrijver, boeddhistisch psycholoog, leraar, geestelijk verzorger en sociaal hervormer. Deze senior student van wijlen Thich Nhat Hanh was betrokken bij de oprichting van de sectie boeddhistische geestelijke verzorging bij het Ministerie van Justitie. Hij deelt zijn visie op geluk graag met gedetineerden en… optimisten. Geluk geeft ons de voeding die het lichaam en de geest nodig hebben. Het verzacht de pijn en het lijden in het dagelijks leven. Alles begint echter met de vraag hoe we geluk definiëren. Boeddhist Cuong Lu heeft ontdekt dat geluk niet een idee is. ‘Geluk is een realiteit, een hele mooie realiteit. We hebben allemaal een eigen idee over geluk. En dat idee hoeft niet positief te zijn. Bijvoorbeeld, als je denkt: ik ben gelukkig als ik rijk ben. Nu ben ik nog niet rijk, dus ben ik ook nog niet gelukkig. Of: ik ben alleen gelukkig als ik rust ervaar. Maar die ervaar ik niet, dus dan ben ik ook niet gelukkig. Een idee is altijd iets persoonlijks, ik heb mijn idee, jij ook. Daardoor kunnen wij niet altijd in harmonie leven als onze ideeën over geluk niet hetzelfde zijn. Overal in de wereld zien we dat nu gebeuren.’ Loslaten Het

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,50 Word Abonnee Log in
Brian de Mello

Brian de Mello

Brian de Mello (1965) heeft een passie voor tekst en creatie. Die kan hij kwijt...

Meer over Brian de Mello >

Reacties

Geef een reactie