Gekke koeien? Gekke mensen!
037 maart / april 20012001
Varkenspest en gekkekoeienziekte (BSE) hebben een belangrijk onderwerp op de agenda gezet: vlees eten. Velen weten niet beter dan dat vlees een vast onderdeel is van de dagelijkse maaltijd. Wat dat betreft is ons menu vandaag hetzelfde als het menu van de holbewoner van een paar duizend jaar geleden. Terwijl de omstandigheden niet te vergelijken zijn: Germanen hadden geen aardappels, laat staan bananen. Het is geen toeval dat vegetarische culturen vooral in warme landen zijn ontstaan. Tegen vlees eten pleiten zware argumenten: de vleesconsumptie veroorzaakt afgrijselijk dierenleed, zorgt voor hongersnood in de Derde Wereld, tast het tropisch regenwoud aan en heeft een duidelijke relatie met hart- en vaatziekten en kanker. De \'winst\' van vlees eten is misschien de lekkernij, maar dan nog geldt, dat slechts een enkeling weet hoe lekker een vegetarisch menu kan zijn. Het stoppen van de vleesconsumptie is een weldaad voor de mensheid én - belangrijker - de planeet. Een pleidooi. Tijn Touber | 37 maart/april 2001 issue Het afgelopen jaar hebben wij - u en ik - zo\' n negentigduizend varkens vernietigd. Zij waren ziek, zij kwijnden weg. Wij wanen ons gelukkig, dat deze dieren niet in onze voedselketen terechtkwamen, maar tachtig procent van de varkens
Het volledige artikel lezen?
Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.
Lees met Uhmi voor €1,00 Word Abonnee Log in
Reacties