Financiële onafhankelijkheid als missie

The Optimist 24 mei 2021 Economie

Iedere ondernemende vrouw zou financieel onafhankelijk moeten kunnen zijn. Dat vindt winstadviseur Ilona Dieleman van Flex Your Profit. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 2,1 op de 1.000 inwoners gaat scheiden, vrouwen zijn gemiddeld 43,4 jaar oud. ‘Dit heeft vaak grote financiële gevolgen. Er zijn nog kinderen thuis en dan moet je ineens je eigen boontjes doppen.’

DOOR: ILONA DIELEMAN

‘Ik vind het ongelofelijk dat vrouwen het in een relatie laten gebeuren dat ze financieel afhankelijk worden van hun partner. Het zijn ook vaak de vrouwen die ervoor kiezen minder te gaan werken en hun carrière in de ijskast te zetten zodra er kinderen komen. Dat wil niet zeggen dat je niet onafhankelijk kan zijn.’

Potter

Zelf ging ik ook minder werken toen ik op 28-jarige leeftijd voor het eerst moeder werd, daarvoor werkte ik altijd fulltime. Toen ik 35 was besloot ik ontslag te nemen en voor mezelf te beginnen. De kinderen waren toen 7 en 5 jaar oud. Ik had kunnen zeggen: ik blijf maar 24 uur werken, maar ik pakte mijn kansen. Ik wilde niet afhankelijk worden van mijn partner en direct een financieel gezond bedrijf opbouwen. In loondienst had ik een vast salaris dus dat vaste salaris moest ook uit mijn bedrijf komen. Dat lukte vrijwel direct. Je moet hiervoor keuzes maken, maar ook financieel plannen. Dit heb ik van huis uit meegekregen. Mijn ouders hadden een boerenbedrijf en dan is er sprake van grote schommelingen in het inkomen. Mijn ouders maakten bewuste keuzes wat geld betreft en zorgden ook voor voldoende buffer om financiële tegenslagen op te kunnen vangen. Dit draag ik al mijn hele leven bij me. Ik ga voor zekerheid.  Mijn broer en zus noemden me vroeger al een potter en dat ben ik nog steeds. Dit heeft er wel voor gezorgd dat ik nog nooit financiële stress heb hoeven ervaren en ik financieel onafhankelijk ben.

Realiseerbaar

Is dit voor iedere ondernemer te realiseren? Zeker wel en daar kan je vandaag direct mee beginnen. Het is namelijk echt een fabeltje dat je jezelf geen goed salaris kunt uitbetalen als ondernemer of alles dat je verdient terug moet investeren in je bedrijf. Ik ben liever de bestbetaalde werknemer van mijn bedrijf dan een vrijwilliger in mijn bedrijf.

Wat zijn de stappen die elke ondernemer direct kan ondernemen? Open 3 extra zakelijke rekeningen met de volgende doelen:

  1. Boek 21% van alle ontvangsten over naar de belasting rekening. Dit is de reservering voor de BTW op je verkopen. Een deel van je ontvangen geld is namelijk niet van jou maar van de belastingdienst.
  2. Boek 10% van al je ontvangsten over naar de salarisrekening. Vanaf nu ga je geld opzij zetten voor de beste werknemer van je bedrijf: jij!
  3. Boek 1% van al je ontvangsten over naar je winstrekening. Als jij je bedrijf kunt runnen met 100% kan dat ook met 99% van het geld dat op je rekening staat. Hier ontstaat nu een spaarpotje.

Als winstadviseur heb ik al tientallen vrouwen geholpen om hun bedrijf op een financieel gezonde manier op te bouwen of te laten groeien zonder financiële concessies te moeten doen.

Wil jij dat ook? Download dan hier de 3-stappen die je in 30 minuten kunt toepassen.

Ilona Dieleman is oprichter en eigenaar van Flex Your Profit.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie