The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Is het niet vreemd dat we betaald worden naar het aantal uren dat we werken en niet naar de waarde die we leveren? Een overblijfsel uit het Patriarchaat, oud denken, waar we nog altijd mee te maken hebben. Het kan anders.
DOOR: JITSKE LOCHTENBERG EN LINDA GRAANOOGST
Het oude denken voedt de discussie over de deeltijdmentaliteit van vrouwen met daaraan gekoppeld het idee dat vrouwen zo financieel afhankelijk blijven. Een misvatting die moet worden rechtgezet als we een betere wereld willen. Dus tijd om af te stappen van dat aloude idee van ‘of-of’ en te gaan naar ‘en-en’.
Laten we wel wezen: fulltime werken is niet meer van deze tijd. Als we het bovendien over werk hebben, denken we nog te zeer in het aantal uur dat we moeten werken en daarvoor uitbetaald of beloond moeten worden, in plaats van voor de waarde die we te bieden hebben.
In de discussie over de ‘deeltijdcultus’ wordt vrouwen vaak verweten dat zij hun financiële afhankelijkheid zelf in de hand werken, omdat ze nu eenmaal kiezen voor kinderen en vervolgens hun loopbaan bij de afwas in de gootsteen zetten. Deeltijdprinsesjes, dus ‘eigen schuld, dikke bult’ dat we niet voldoende geld binnen harken.
Te kort door de bocht, vinden wij. Hoezo zouden we niet én voor onze kinderen kunnen zorgen, én financieel onafhankelijk kunnen zijn én parttime kunnen werken? Waarom blijven we hardnekkig de ‘of-of’ terughoren, in plaats van de ‘en-en’? Waarom zouden vrouwen zich nu massaal moeten storten op een 40+ of 60-urige werkweek, en hun mannetje moeten staan?
De politiek verwacht van vrouwen in een werksituatie dat ze net zo functioneren als mannen. Veel vrouwen in hoge functies gaan zich ook mannelijker gedragen om erbij te blijven horen. Worden wij vrouwen daar gelukkiger van? Een blijer mens, voor onszelf en onze kinderen, als we ons over de kop gaan werken, meedoen met die mannelijke energie?
Termen als fulltime werken stammen uit de fabriekstijd. We leven al lang niet meer in een wereld waarin het draait om zoveel mogelijk productie draaien. Vijf dagen per week werken. Aan de constante (lopende) band produceren, is misschien iets wat werkt voor mannen. Die hebben een cyclus van 24 uur. Vrouwen hebben een cyclus van 28 dagen. Andere energie dus.
Fulltime werken om financieel onafhankelijk te kunnen zijn, is een ouderwetse claim, die we eens goed tegen het licht moeten houden. Het is een aanname, gebaseerd op oud denken, oude economie. Het heeft weinig te maken met innovaties, te weinig met onze huidige, moderne wereld, waarin zoveel manieren bestaan om geld te verdienen. Ook niet-fulltime, maar parttime.
Er zijn een paar dingen nodig om de financiële onafhankelijkheid onder vrouwen te vergroten. Dat de overheid en de maatschappij een verschuiving maken in mannen- en vrouwengelijkheid met betrekking tot de zorg voor de kinderen. En belastingtechnisch zou de overheid vrouwen niet afhankelijk moeten maken van welke partnertoets dan ook, maar hen dienen te stimuleren om financieel vrij te worden. Ook in het onderwijs zou hier veel meer de nadruk op moeten komen te liggen: zelfredzaamheid, leiderschap en empowerment. Creëer sterke vrouwen: laat positieve beeldvorming over vrouwen in de klas het nieuwe normaal worden.
Daarnaast is de mindset-shift nodig dat financieel onafhankelijk zijn ook mogelijk is als je parttime werkt. Het koppelen van het aantal uren werk aan het verdiende geld is niet meer van deze tijd. Waarde toevoegen en van waarde zijn moeten belangrijker worden dan ‘nog meer producten (ver)kopen’ en ‘consumeren’.
Bewustwording van de aannames, de belemmerende overtuigingen en oude ideeën uit onze maatschappij, zal leiden tot nieuwe mogelijkheden zien en creëren. Zodat we met onze vrouwelijke energie financieel een stevige basis leggen voor onszelf, onze kinderen, ons gezin en generaties daarna. Dat het normaal is om én parttime te werken, in deeltijd te ondernemen én financieel zelfredzaam en onafhankelijk te zijn.
Jitske Lochtenberg is business healer & business coach en oprichter van de podcast EchteVrouwenPraat.
Linda Graanoogst is publiciteitsexpert bij Met gemak in het nieuws.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Allemaal prima deze theorie van toegevoegde waarde, maar zolang veel relaties stuklopen blijft het belangrijk dat vrouwen in staat zijn in het eigen levensonderhoud te voorzien. Hoeveel uur je daarvoor moet werken is afhankelijk zal per persoon verschillen.
Beste Jitske,
Ik ben het helemaal met je eens. In mijn praktijk probeer ik vrouwen ook altijd mee te geven, dat zij allereerst moeten zorgen financieel onafhankelijk te zijn. Het liefst parttime. Het gebeurt nog te vaak, dat vrouwen na een scheiding in een armoedeval belanden. Ben jij financieel onafhankelijk en werk je parttime dan houd je zelf de regie als vrouw.
Hartelijke groet,
Aafke Dijkstra
Midlife Happiness Expert
Beste @Anita,
Het is geen theorie, het is onze eigen praktijk, wij leven dit al, en zo veel zelfstandig ondernemende vrouwen met ons. Het is een wereld die bestaat… Het is aan jou om de eerste stap te zetten om te geloven dat het anders kan en mag, en vandaaruit actie te ondernemen om het te verwezenlijken.
Als je wilt weten hoe… neem gerust contact met ons op. 🙂
Linda Graanoogst & Jitske Lochtenberg
@Aafke, ja precies. En wat een mooie titel hebt jij: midlife happiness expert!
Eens!