Femtech-industrie rukt op

Jessie Eickhoff 21 jun 2021 Economie

Er was een tijd waarin de gemiddelde investeerder terugdeinsde wanneer hij de woorden ‘vruchtbaarheid’ en ‘menstruatie’ hoorde. Nu daarentegen richten steeds meer bedrijven en beleggers zich op de tot nu toe verwaarloosde zorgbehoeften van de vrouw. Met als gevolg: minder taboes, meer inclusiviteit en betere gezondheidszorg.

DOOR: JESSIE EICKHOFF

Door toename van onderzoek en financiering voor de gezondheid van vrouwen, komen er steeds meer apps en producten, speciaal ontworpen voor de vrouw. Femtech verwijst naar software, diagnostiek, producten en diensten die technologie gebruiken om de gezondheid van vrouwen te ondersteunen. Denk hierbij aan vruchtbaarheidstests voor thuis, innovatieve menstruatieproducten of apps met deskundig medisch advies. Adviesbureau Emergen Research verwacht dat deze femtech-markt tegen 2027 vijftig miljard euro bedraagt. Waar is femtech goed voor?

Bestrijden van taboes

Nog steeds vragen vrouwen fluisterend om een tampon, praten ze nauwelijks over de overgang en is er een taboe op seksueel welzijn van vrouwen. De femtech-industrie draagt bij aan het bestrijden van deze taboes. Door meer onderzoek te doen, informatie te verschaffen en producten aan te bieden, vermindert het schaamtegevoel rondom de seksualiteit van de vrouw.

Zo ontwikkelen bedrijven nieuwe producten die hieraan bijdragen. Voor het vrouwelijke plezier heeft bedrijf Lioness door vrouwen de eerste slimme vibrator laten ontwerpen. Deze is verbonden aan een app en helpt de vrouw om haar orgasme te bereiken. Ook mannen houden zich bezig met innoveren. Dr. Alex Kooi bedacht een nieuw menstruatieproduct: de tampline, een kleine tampon met inlegkruisje aan het touwtje waardoor vrouwen zorgeloos de dag door kunnen. Dit product werd uitgeroepen tot één van de 100 beste uitvindingen van het jaar 2020. Tot slot heeft bedrijf Embr een armband die verkoelt, genaamd the Wave, uitgevonden. Fijn voor vrouwen in de overgang.

Ook apps maken het leven van vrouwen makkelijker. Zo zijn er apps voor seksuele gezondheid, zoals de mindful sex app Ferly die het brein en lichaam stimuleert via audio. Met de app Clue volgen vrouwen hun menstruatiecyclus en bekijken ze wanneer ze het meest vruchtbaar zijn. Zelfs voor vrouwen die toch schaamte voelen, is het mogelijk om via de app CurieMD consultatie en recepten op afstand krijgen.

Meer inclusiviteit

De gezondheidszorg is gebaseerd op het mannenlichaam. Er moet meer rekening worden gehouden met verschillen tussen man en vrouw. Het doel van femtech is om ervoor te zorgen dat iedereen gezondheidszorg op maat krijgt. Daarom willen zij de zorg voor alle vrouwen verbeteren, ook voor minderheden.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie overlijden er elke dag nog zo’n 810 vrouwen aan vermijdbare oorzaken die gelinkt zijn aan zwangerschap en bevalling. Opvallend is dat arme vrouwen of vrouwen uit etnische minderheden benadeeld worden. Zo blijkt dat zwarte vrouwen, in vergelijking met witte vrouwen, vier keer zoveel kans hebben om te overlijden tijdens de zwangerschap of bevalling. In reactie hierop is in Groot-Brittannië de app Peppy ontwikkeld die toegang biedt tot deskundige beoefenaars die gespecialiseerd zijn in ouderschap, vruchtbaarheid of menopauze. In Amerika is speciaal voor vrouwen van kleur het platform Health in Her Hue opgezet.

Ook LGBTQ+ vrouwen worden benadeeld. Men ziet ze vaak over het hoofd tijdens zowel onderzoek als technologische ontwikkelingen. Meer dan de helft van de individuen uit de LGBTQ+ community is gediscrimineerd terwijl zij op zoek waren naar medische hulp. Hierdoor vermijden zij zorginstellingen. Via digitale zorg ondersteunen start-ups als Queerly Health, Violet en Included Health mensen uit de LGBTQ+ gemeenschap.

Betere gezondheidszorg

Er ontbreekt veel data over vrouwen waardoor het moeilijk is om aanbevelingen te geven. Het is bekend dat bij bepaalde aandoeningen, zoals hartaanvallen en beroertes, het vrouwelijke lichaam anders reageert. Ondanks dit feit is minder dan veertig procent van de mensen die meedoen aan klinisch onderzoek naar beroertes en hartaanvallen vrouw. Bedrijven zoals Boomer Tech verzamelen data over de gezondheid van het hart van vrouwen en bouwen een geavanceerd AI-systeem voor de gezondheidszorg, gericht op vrouwen.

Bedrijven gebruiken zelfs kunstmatige intelligentie voor de diagnosering van borstkanker en baarmoederhalskanker. QView Medical detecteert zo verdacht borstweefsel. MobileODT gebruikt smartphones en kunstmatige intelligentie om te screenen op baarmoederhalskanker. Hiermee kunnen de levens van vele vrouwen worden gered.

Bronnen: Rockhealth, Deccanherald

Jessie Eickhoff

Jessie Eickhoff

Meer over Jessie Eickhoff >

Reacties

Geef een reactie