Familiebanden

The Optimist 181 juli / augustus 2018 Samenleving

Als u erbij stilstaat, is familie een opmerkelijk fenomeen. U wordt erin geboren, en u zit er – hoe u het ook wendt of keert – voor het leven aan vast, om niet te zeggen: mee opgezadeld. Breken met familie is altijd een gevoelig onderwerp, maar soms kan het voor iemands bestwil een goede keuze zijn. Een opluchting, of zelfs een bevrijding.

In sommige landen is zo’n breuk onvoorstelbaar, not done, een schande. Daar kijken wij in Nederland met onze nationale nuchterheid anders tegenaan. We spreken zelfs van de ‘koude kant’ als we het over onze schoonfamilie hebben. Dat impliceert dat er bij de eigen familie van een ‘warme kant’ sprake is. Warmte, gevoed door liefde. Of door een gedeelde verantwoordelijkheid voor elkaars welzijn. Of door trots, of door traditie. Of door… zegt u het maar.

‘De band die je ware familie verbindt is niet een van bloed, maar van respect en vreugde in elkaars leven.’ – Richard Bach (1936)

Personen (en andere levende wezens) waar geen bloedband mee bestaat, kunnen evenwel hun intrede doen in die warme zijde. Dat levert verrassende vriendschappen en relaties op. Het omslagthema van deze editie draait om het anders kijken naar familie. Kennelijk is er iets overstijgends. Iets sterkers dan die bloedband. Een zielsverwantschap die zo fundamenteel is, dat deze het feitelijke familiegevoel vertegenwoordigt. Zielsfamilie zou je het kunnen noemen.

We gingen op zoek en vonden een paar bijzondere familiebanden. Of zo u wilt: zielsbanden.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie