Familie verliezen, familie winnen

The Optimist 181 juli / augustus 2018 Samenleving
Ik ben geboren en getogen in Noord-Korea. Mijn familie kampte voortdurend met armoede, maar ik kreeg altijd de meeste liefde en zorg omdat ik de enige zoon was. Bovendien was ik de jongste van twee in het gezin. In 1994 was er de grote hongersnood in Noord-Korea. Ik was toen vier jaar oud. Mijn zus en ik zochten in die tijd sprokkelhout. Dat deden we vanaf vijf uur ‘s ochtends tot na middernacht. Ik dwaalde door de straten op zoek naar eten. Ik weet nog dat ik een klein kind zag dat op zijn moeders rug gebonden was en chips at, en dat ik het van hem wilde stelen. DOOR: JOSEPH KIM Honger is vernedering. Honger is uitzichtloos. Een kind dat honger heeft, denkt niet aan politiek en vrijheid. Het kan alleen denken aan eten. Op mijn negende verjaardag konden mijn ouders me zelfs niets te eten geven. Ook als kind voelde ik de zwaarte in hun hart. Meer dan een miljoen Noord-Koreanen stierven toen van de honger, en in 2003, toen ik 13 jaar oud was, was mijn vader er één van. Ik zag hem wegkwijnen en sterven. In hetzelfde jaar verdween mijn moeder op een dag. Vlak daarna

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,50 Word Abonnee Log in
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie