Roland Pluut
195 november / december 2020 Samenleving
Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet. Ik moet hierbij altijd denken aan de legendarische uitspraak van Bartje uit de gelijknamige tv-serie uit 1972. Het Drentse jochie kreeg van moeder bruine bonen voorgeschoteld en vader riep op tot gebed, maar daar had Bartje geen trek in: ‘Ik bid niet veur brune bonen!’ Volgens sommige voedselpioniers mogen we Onze-Lieve-Heer op onze blote knieën danken voor de bonen en andere (peul)-vruchten die hen in staat stellen om smakelijke vleesvervangers te creëren. Want daar ligt een deel van de voedseluitdaging. Minder vlees consumeren is goed voor het milieu, onze gezondheid, onze grondstoffen, het dierenwelzijn, kortom, voor alles. Dus als u niet al veganist of vegetariër bent, overweegt u dan de stap naar het flexitarisme: af en toe geen vlees nuttigen. Het klinkt zo simpel, maar regelmatig ontmoet ik gezinnen bij wie vlees dagelijks letterlijk de hoofdmoot vormt van het avondeten, of die nog nooit een vleesvervanger hebben geprobeerd. Natuurlijk: echt groen, in plaats van dit omzetten naar vleesvervangers, is wellicht nog beter voor de planeet. Maar de realiteit is dat die sprong voor veel mensen te groot is, en dat we, vooral wanneer heel veel mensen meedoen, de voedseluitdaging aan kunnen.
Het volledige artikel lezen?
Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Wij gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring te geven. Meer informatie vind je op onze privacy pagina. Privacy & Cookies
Reacties