Eetbare waterbol vervangt plastic flesje

Willemijn Ruissen 22 apr 2014 Natuur & Milieu
Hoewel de Ooho veel op een waterballon lijkt, is het niet de bedoeling dat je ermee gooit. Deze waterbubbel is de nieuwste oplossing voor het tegengaan van de enorme plastic afvalberg. Door water in een biologisch afbreekbaar en zelfs eetbaar membraan te verpakken worden plastic flesjes overbodig. De ontwerpers van de Ooho, de Spanjaard Rodrigo Garcia Gonzalez en Pierre Paslier en Guillaume Couche uit Frankrijk, wonnen met de Ooho de Lexus Design Award 2014. De waterbol wordt gevormd door zogeheten ‘sferificatie’, een techniek die ook bij het moleculair koken wordt gebruikt om op een natuurlijke manier een vloeistof te omhullen met een vliesje – een soort membraan. Het scheikundige proces waarbij algen reageren met calcium, komt ook in de natuur voor bij bijvoorbeeld eierdooiers en kaviaar. Het membraam van de Ooho bestaat uit bruine algen en calcium carbonaat. De ontwerpers hopen dat de Ooho in de toekomst niet alleen door de verpakkingsindustrie, maar ook door consumenten zelf wordt omarmd, door het recept voor het membraam beschikbaar te stellen zodat iedereen het thuis kan produceren. In een interview met The Optimist vertellen ze over hun plannen met de Ooho. Hoe kwamen jullie op het idee voor de Ooho? ‘Dat kwam voort

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Willemijn Ruissen

Meer over Willemijn Ruissen >

Reacties

Geef een reactie