Een ode aan zee-eters

The Optimist 125 april / mei 20102010
De onschatbare waarde van zeewier. Elbrich Fennema | 125 april/mei 2010 issue Om te weten waar je naartoe gaat, moet je weten waar je vandaan komt. Natuurlijk hebben we elk ons eigen verhaal, maar we delen ook een universele voorgeschiedenis: alle leven op aarde is begonnen in de zee. De zee is onze oermoeder, zoals ook valt af te leiden uit de etymologische verwantschap in veel talen tussen het woord voor moeder en dat voor zee. De Franse ‘mere’ bergt de zee (mer) in zich, het Chinese karakter voor ‘zee’ is een combinatie van ‘water’ en ‘moeder’. Als we Maria als een synoniem voor moeder opvatten, is de verwantschap nog veel sterker: mare, mar, marine. Onze oorspronkelijke band met de zee kunnen we aanhalen op ons bord. Door van al het eetbaars in de zee te kiezen voor zeewier, gaan we een flink eind terug in de evolutie. Deze oerplanten, bomvol mineralen, dobberen al een eeuwigheid in zee. Alleen al daarvoor is het de moeite waard deze onderschatte schat uit de zee op het menu te zetten. Wellicht draagt het ook bij aan een helderder zicht op de toekomst. Laat twee of drie eetlepels instant-wakame een paar minuten wellen in

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie