Een smerig rookgordijn
1996009 juli / augustus 1996
De sluwe praktijken van de tabaksindustrie David Jonckheer | 9 juli/augustus 1996 issue In paginagrote advertenties in Europese dagbladen zet Philip Morris dit voorjaar uiteen dat de gezondheidsrisico\'s van \'passief roken\' wel meevallen: ondermeer het eten van een koekje per dag is - volgens wetenschappelijk onderzoek dat de tabaksfabrikant citeert - ongezonder dan het inademen van tabaksrook van anderen. Als je het leest, welt ongeloof op. En dat blijkt terecht. De wetenschapsjournalist Wim Köhler zet in NRC Handelsblad (8 juni 1996) duidelijk uiteen dat het koekje van Philip Morris een heel apart koekje is waarin speciale schadelijke vetzuren worden - en vooral: werden - verwerkt. U kunt rustig speculaasjes blijven eten. De advertentiecampagne illustreert de oplopende strijd over de waarheid van het roken. Van diverse kanten wordt het \'rookgordijn\' dat de tabaksindustrie - omzet wereldwijd 65 miljard dollar - de afgelopen decennia met succes heeft verdedigd onder vuur genomen. The Nation (4 maart 1996) biedt een overzicht. Het blad schrijft dat de eerste aanval op de tabaksfabrikanten al dateert van 1969. Toen berichtte Business Week dat sigarettenproducenten - bevreesd voor een verbod op tabaksreclame - de hoeveelheid van de verslavende stof nicotine in de sigaret opzettelijk verhoogden. De reactie destijds
Het volledige artikel lezen?
Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.
Lees met Uhmi voor €0,50 Word Abonnee Log in
Reacties