Een pan met een missie
119 september 20092009
Marco Visscher | 119 september 2009 issue Wie gezond wil eten, let natuurlijk allereerst op wat er op tafel komt. Maar de wijze waarop we ons eten maken, kan ook belangrijk zijn. Zo wordt de pan met antiaanbaklaag al jaren verdacht van een schadelijke invloed op onze gezondheid. De meest gebruikte basis voor de antiaanbaklaag is polytetrafluoretheen (PTFE) – ook wel bekend onder de merknaam Teflon, te vinden in de Tefalpan – een plastic dat bij oververhitting smelt en afbrokkelt wanneer de kok er met een mes of vork in zit te prikken. Om Teflon te maken, is het mogelijk kankerverwekkende perfluoroctaanzuur (PFOA) nodig, dat bij hoge temperaturen vrijkomt in de vorm van gas en dat uiteindelijk terechtkomt in het milieu en in ons lichaam. GreenPan is een Belgisch bedrijf dat in 2007 een alternatief op de markt heeft gebracht dat nu ook in Nederland is geïntroduceerd. Hiervoor is gebruikgemaakt van een technologie van Thermolon, een Zuid-Koreaanse producent van PTFE-vrije coatings. Deze antiaanbaklaag, gebaseerd op glaskeramiek, is beter tegen hitte bestand: het begint pas te smelten rond 450 graden Celsius, tegenover ongeveer 320 graden voor Teflon. Daardoor kan de GreenPan langer mee. Omdat er geen PFOA in zit, komen er
Het volledige artikel lezen?
Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.
Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in
Reacties