The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
In ons dagelijks leven zijn we voortdurend op zoek naar manieren voor een duurzamer leven. Wist je dat een konijnenhok en kippenren hierin een mooie bijdrage kunnen leveren? Naast dat het natuurlijk hartstikke leuk en gezellig is. Wat zijn de voordelen van deze kleindieren in je tuin? En op welke manieren dragen ze bij aan duurzaamheid?
Het houden van een konijnenhok in je tuin heeft verschillende voordelen. Allereerst is het een prachtige toevoeging aan je tuin. Het is ontzettend leuk om te zien hoe je konijnen zich vermaken in hun eigen afgesloten gebied en het zorgt voor extra levendigheid en interactie in je tuin. Vooral kinderen maak je hier erg blij mee.
Ook voor de duurzaamheid heeft het houden van knaagdieren in je tuin voordelen. Konijnen produceren namelijk mest dat ontzettend rijk is aan voedingsstoffen. Dit is perfect voor gebruik als bemesting voor je planten. Hierdoor hoef je geen kunstmest te gebruiken en draag je bij aan een gezonder ecosysteem in je tuin.
Een ander voordeel van het houden van konijnen in je tuin is dat ze kunnen helpen bij het bestrijden van onkruid. Konijnen zijn namelijk dol op het eten van onkruid en ongewenste planten. Door ze in je tuin te laten rondhuppelen en spelen in hun eigen ren, zullen ze helpen je tuin milieuvriendelijk gezond en netjes te houden.
Naast een konijnenhok kun je ook kiezen voor een kippenren in je tuin. Kippen zijn geweldige dieren om te houden. Ze zijn niet alleen leuk om naar te kijken, ze leggen ook nog eens heerlijke eieren. Net zoals bij de konijnen produceren kippen voedingsrijke mest. Daarnaast eten kippen restjes van je groente- en fruitafval op. Hierdoor hoef je minder weg te gooien en draag je bij aan een duurzamer huishouden.
Het allermooiste en meest duurzame van kippen in je tuin is natuurlijk dat je geen eieren meer hoeft te kopen. Zo heb je je eigen lokaal geproduceerde én biologische eieren. Let wel op dat je hiervoor legkippen nodig hebt. Dit vraagt ook om een geschikte ren. Laten we eens kijken welk hok het meest geschikt is voor legkippen.
Legkippen zijn actief, lichtgebouwd en erg goede vliegers. Zorg er daarom voor dat je omheining of kippenren hoog genoeg is. Je wilt natuurlijk niet dat de kippen kunnen wegvliegen. Legkippen hebben hun eigen karakter en zijn vaak iets schuwer dan de andere rassen. Daarom is het voor legkippen extra belangrijk dat ze een goede plek hebben waar ze geborgen kunnen zitten en veilig kunnen slapen. Op een beschutte plek kunnen ze in alle rust hun eieren leggen.
Een goed uitgerust hok beschikt over een nachthok, een legnest, een zitstok en een kippendeur. Het voordeel van een kleiner kippenhok is dat je de eieren makkelijker kunt rapen. Eventueel kun je de verblijfplaats uitbreiden met een (zelfgemaakte) buitenren. Hierdoor kunnen ze lekker vrij rondscharrelen maar bepaal je zelf tot hoever ze kunnen loslopen.
Het belangrijkste van een buitenhok is dat de erfdieren beschermd worden tegen weersomstandigheden zoals felle zon, regen, vorst en wind. Het meest duurzame hout is hardhout afkomstig uit Europa. Je kunt ook kiezen voor tweedehands of gerecycled hout. Koop daarnaast altijd hout uit duurzaam beheerde bossen, deze herken je aan het FSC of PEFC keurmerk.
Daarnaast is je dierenhok het meest duurzaam wanneer het zo lang mogelijk meegaat. Zoals bijvoorbeeld met verduurzaamd hout; dit kan beter tegen vocht en weersinvloeden. Je kunt ook kiezen voor een buitenhok van onbewerkt hout en deze zelf een beschermende laag geven van beits of lak. Wees je ervan bewust dat niet ieder soort hetzelfde is en dat je hier een milieuvriendelijker keuze in kan maken.
Misschien ben je handig en wil je zelf aan de slag om je eigen dierenhok te maken. Dit geeft natuurlijk de meeste voldoening. Op internet zijn verschillende bouwtekeningen te vinden waarmee een beetje handige doe-het-zelver zo aan de slag kan! •
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Green Ads.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties