Een huis van gedichten

The Optimist 184 januari / februari 2019 Samenleving
Poëzie komt van het Griekse poiein, dat zoveel betekent als maken en dichten. Toen het idee ontstond mijn eerste dichtbundel ook fysiek zelf te maken, besefte ik dat nog niet. Nu de uitgave er ligt, kan ik er niet in lezen zonder te denken aan het maakproces. Door: Govert Derix Letterlijk elke pagina van de hele oplage had ik meerdere malen in mijn handen. Terwijl ik de woorden proef, vóél ik het papier, hoor de muziek van drukpers en snijmachine, ruik de lijm waarmee we boekblokken en omslagen samenvoegden. Zeven jaar terug ging bij de postdoctorale kunstopleiding aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht, onder toenmalig directeur Lex ter Braak, een nieuwe wind waaien. Er kwamen laboratoria die ook openstaan voor de buitenwereld. Eén daarvan is het Charles Nypels Lab (genoemd naar een Maastrichtse vormgever en typograaf), een van de weinige plekken in Nederland waar het ambachtelijke boekdrukken in ere wordt gehouden. Als zoon van een journalist speelde ik als kind graag tussen de drukpersen van het Dagblad voor Noord-Limburg in Venlo en vergaapte me aan het magische werk van letterzetters. Toen ik het Charles Nypels Lab in 2011 voor het eerst betrad, kwamen dan ook vele herinneringen terug.

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie