Een hartkliniek voor Tanzania

The Optimist 25 okt 2024 Samenleving

Cardioloog Salah Saïd bezocht het Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMC) in het noorden van Tanzania waar zijn dochter stage liep. Tijdens de rondleiding zag hij hoe hartpatiënten op dekens in het gangpad lagen. Zijn ontsteltenis hierover leidde tot het idee een hartkliniek te bouwen. Op 29 juli jl. is ‘Hart voor Tanzania’ samen met andere stichtingen daadwerkelijk met de bouw gestart.

In Tanzania wonen 63 miljoen mensen die met hartklachten terecht kunnen bij slechts één hartkliniek. Deze is gevestigd in de voormalige hoofdstad Dar Es Salaam. Voor velen betekent dat een lange en dure reis over veelal onverharde wegen. De noordelijke regio kent kleine ziekenhuizen naast het grotere KCMC in Moshi, maar de ongeveer 15 miljoen inwoners in dit gebied hebben geen mogelijkheid zich te laten behandelen door een cardioloog. Dat terwijl Tanzania veel jonge en volwassen patiënten kent met aangeboren en verworven hartaandoeningen. Juiste behandeling zou veel schrijnende situaties kunnen voorkomen.

Helpen omdat het kán
Salah Saïd is als gepensioneerd cardioloog en directievoorzitter van goede doelenstichting ZGT-Overzee actief voor Ziekenhuis Groep Twente. Hij vertelt: ‘Even ter vergelijking: in Nederland hebben we met 17 miljoen inwoners 100 ziekenhuizen en 13 hart- en vaatklinieken, waar 1000 cardiologen en 115 hartchirurgen patiënten met hartproblemen behandelen.’ Hij zet zich met Stichting ZGT-Overzee in voor ziekenhuizen in Afrika en Oost-Europa omdat het kán. ‘Wij hebben de knowhow, de middelen en we kunnen wel wat missen. Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar goed voorbeeld doet goed volgen. Als dat gebeurt worden vele druppels van een plas, een beekje, een rivier en uiteindelijk een oceaan.’

Kliniek in 2026 operationeel
ZGT-Overzee heeft zich samen met andere organisaties sterk gemaakt om de financiering van de hart- en vaatkliniek die bij het KCMC gebouwd zal worden rond te krijgen. Het benodigde bedrag van 10 miljoen euro is op 150.000 euro na binnen. ‘Hart voor Tanzania’ en de andere ondersteunende  organisaties zullen niet alleen zorg dragen voor de bouw van het cardiovasculaire centrum, maar ook voorzien in de opleiding van een volledig team van medisch deskundigen die op eigen kracht de kliniek zullen gaan leiden. Op 29 juli 2024 is gestart met de bouw, als alles volgens plan verloopt zal de kliniek in 2026 operationeel kunnen zijn.

Wat dat betekent voor de bevolking in het noorden van Tanzania is beschreven in een heldere begroting: zo kunnen in de eerste 5 jaar 1400 kinderen en volwassenen operaties ondergaan waardoor 700 kinderen met hartziekten zullen kunnen genezen. Ruim 22.000 jonge en volwassen patiënten zullen op consult kunnen komen bij specialisten die hartziekten kunnen voorkomen, diagnosticeren en behandelen.

Sponsorboek
Saïd vertelt dat vanuit allerlei hoeken met ludieke acties geld ingezameld wordt. Zo hebben onlangs coassistenten van het ZGT de Batavierenrace gelopen en 1248 euro bijeengebracht. Ook een voetbalwedstrijd tussen medici die de eerste masterclass cardiologie in Moshi bijwoonden, leverde veel geld op. Stichting ZGT-Overzee heeft ‘Chakula kitamu!’ (‘Eet smakelijk’ in Swahili) uitgebracht. Dit mooie kookboek licht het project toe en bevat lekkere en makkelijk te maken Tanzaniaanse recepten. Het is te koop via de website www.hartvoortanzania.nl. Het Twents Jeugd Symfonie Orkest zal in het voorjaar van 2025 een benefietconcert geven. Ook geeft ZGT-Overzee het 75 pagina’s tellend sponsorboek ‘JAMBO’ uit. Het is een prachtig lees- en lesboek dat in de bovenbouw van het basisonderwijs gebruikt kan worden. De QR-codes in het boek verwijzen naar filmpjes waarin kinderen kunnen kennisnemen van het leven, de dromen en ambities van leeftijdsgenoten met en zonder hartproblemen in Amerika, Tanzania en Nederland. Ook bevat het vragen om discussie op te starten en ideeën om geld bijeen te brengen. Met deze uitgave probeert ZGT-Overzee onderling begrip te vergroten en betrokkenheid te stimuleren, wat hopelijk bijdraagt aan de bereidheid voor elkaar klaar te staan, ongeacht woonplaats of achtergrond. Naast andere verhalen is ook het verhaal van Nederlandse Alec inspirerend. Hij is een petitie gestart om de kinderhartkliniek open te houden waar hij sinds zijn geboorte behandeld wordt.

Said concludeert: ‘En het is hem gelukt! Prachtig wat je kunt bereiken als je samenwerkt. Samen kunnen we dus een verschil maken, en het is belangrijk daar de jeugd bewust van te maken!’

Wil je bijdragen? Dat kan via Hart voor Tanzania – Een hartkliniek voor Tanzania

Meer informatie is te vinden in de november/december editie van Optimist magazine.


Foto: coassistenten van ZGT liepen de Batavierenrace en hebben 1248 euro opgehaald voor Hart voor Tanzania.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie