Duurzame yoga voor een betere wereld

The Optimist 1 apr 2021 Natuur & Milieu

De basisfilosofie van Yoga en duurzaamheid gaan hand in hand voor een betere wereld. Neem bijvoorbeeld Ahisma, dat staat voor geweldloosheid en eerbied voor al het leven. Satya staat voor waarheid; het gebruik van verantwoorde producten is onderdeel van ´eerlijker´ leven. Of bijvoorbeeld Asteya dat ´niet stelen´ betekent. We mogen nemen van de natuur wat we nodig hebben om te overleven. Consumeren is duurzamer wanneer je dit bewust en gematigd doet.

Wanneer je kijkt naar deze principes van Yoga, dan zou het eigenlijk raar zijn wanneer je bij yogaspullen kopen geen rekening houdt met mens en milieu. Yoga is namelijk meer dan alleen een activiteit, het is een levenswijze.

Goedkoop is duurkoop

In de zoektocht naar yogaspullen op internet kom je vrij snel uit op goedkope producten van lage kwaliteit. Ook zijn er steeds meer winkelketens die spullen zoals een yogamatje tegen een spotprijs aanbieden. Echter, door deze lage kwaliteit is goedkoop meestal duurkoop. Allereerst omdat het een stuk minder lang mee gaat. Ten tweede omdat het materiaal vaak bestaat uit pvc en goedkoop plastic, gemaakt van aardolie. Niet bepaald milieuvriendelijk. Om de spullen zacht en buigzaam te maken, worden chemische stoffen zoals ftalaten toegevoegd. Deze zijn mogelijk hormoonverstorend en niet biologisch afbreekbaar. Yoga met giftige en milieubelastende spullen, geen prettig idee.

Duurzame yogaspullen voélen gewoon beter!

De meest milieuvriendelijke manier om Yoga te beoefenen is natuurlijk zonder spullen zoals een yogamatje. Vroeger werd Yoga vooral op zachte ondergronden zoals gras gedaan. Dan is een matje eigenlijk helemaal niet nodig. Maar tegenwoordig liggen we vaak op een harde ondergrond en dan is dit zeker geen overbodige luxe.

Ook zijn er inmiddels steeds meer verschillende vormen van Yoga waarbij accessoires zoals een yogablok nodig zijn. Extra comfortabel is een yogakussen, ook wel een bolster genoemd. Deze kun je gebruiken als ondersteuning in het algemeen of in specifieke situaties zoals bij een zwangerschap.

Om je yogaspullen zo duurzaam mogelijk te houden, hebben we voor je op een rij gezet waar je op kunt letten bij de aanschaf.

Eco Yogamatje

Een milieuvriendelijke mat oftewel eco yogamatten, zijn beschikbaar in verschillende soorten materiaal geschikt voor diverse stijlen. Zoals een eco yogamat van natuurrubber, TPE (eco-gecertificeerd biologisch afbreekbaar materiaal) of biologische katoen.

Waterfles van RVS

Hydratatie is net als bij elke sport ook bij yoga belangrijk. Dit doe je het beste uit een waterfles van dubbelwandig roestvrij staal. Geschikt voor koude en warme dranken. RVS is niet alleen duurzaam, maar ook vrij van BPA, ftalaten en andere giftige stoffen.

Yogakussen van eQua® microfiber stof

Een yogakussen met zachte, pluche, absorberend eQua microvezel bekleding houdt je droog en comfortabel. eQua is recyclebaar materiaal, ontworpen voor prestaties en duurzaamheid.

Yogablok van kurk

Een yogablok (brick) van kurk is een natuurlijk en een 100 procent biologisch afbreekbaar alternatief voor de foam yogablokken. Te gebruiken bij diverse staande en zittende houdingen voor extra lift of aarding.

Organische wierook

Veel wierook is gemaakt van toxische stoffen. Dit wil je natuurlijk niet inademen tijdens je yoga routine. Het beste kun je biologische wierook gebruiken dat handmatig is vervaardigd met natuurlijk houtpoeder en essentiële olie extracten.

Al deze yogaspullen kun je online bestellen om morgen al te starten. Dan ben je verzekerd van de mooiste en duurzame yogaspullen – voor jezelf én een betere wereld!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Green Ads.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie