Duurzame voordelen van glasvezel voor particulieren

The Optimist 10 jan 2022 Samenleving

Het aantal mogelijkheden om op een stabiel, snel en veilig netwerk actief te zijn groeit. Dat is interessant voor particulieren en voor bedrijven, want we zijn met zijn allen steeds meer online. Maar wist je ook dat glasvezel een duurzaam alternatief is ten opzichte van de nu nog veelgebruikte koperverbindingen? Dat maakt het netwerk niet alleen stabieler, maar ook beter voor de omgeving. Hoe werkt dat precies?

Milieuvriendelijk en betrouwbaar netwerk

Het internet is booming. Ieder jaar publiceert AMS-IX het internetgebruik in Nederland, en dit jaar sneuvelen opnieuw alle records. Dat betekent dat we vaker dan ooit gebruikmaken van het internet. Ook het aantal devices dat we daarvoor gebruiken groeit; niet alleen de desktop en mobiel zijn verantwoordelijk voor een enorm verbruik, ook voor ons Smart Home zijn steeds meer apparaten aangesloten op het internet. Het maakt een stabiel en veilig netwerk cruciaal. Naast LAN maken particulieren en bedrijven daarom steeds vaker gebruik van WAN.

Wat is WAN?

WAN staat voor Wide Area Network. Dit is een netwerk dat functioneert binnen een groter geografisch gebied. De netwerkpoort bevindt zich in dit geval niet binnen je eigen netwerk (LAN), maar op een centraal punt binnen het geografische gebied. Het WAN staat ook wel bekend als een computernetwerk dat is opgebouwd uit meerdere LAN’s. Particulieren profiteren hiervan in de vorm van een centraal georganiseerd beheer van het netwerk. Zo hoef je zelf niet meer na te denken over zaken als veiligheid, stabiliteit en kennis. Ook biedt een dergelijk uitgebreid netwerk verregaande mogelijkheden om innovatie te stimuleren.

Duurzaamheid als speerpunt; het is één van de pijlers van WAN. Het gaat daarnaast hand in hand met de introductie en uitbreiding van het glasvezelnetwerk op steeds meer plekken. Waar men voorheen in buitengebieden te maken had met een trager netwerk, maakt WAN het mogelijk om diverse LAN’s, zowel in stedelijk als landelijke regio’s. Dezelfde snelheid, hetzelfde stabiele en veilige netwerk om op te werken.

De voordelen van glasvezel

Hoewel het aandeel van glasvezel landelijk toeneemt, maken veel bedrijven en particulieren nog altijd gebruik van de oude netwerken. Hiermee wordt vooral LAN bedoeld. De voordelen van glasvezel lijken het momenteel evenwel te winnen van het relatief ouderwetse netwerk. Niet alleen werkt glasvezel in de meeste gevallen simpelweg beter, de duurzame voordelen worden nogal eens over het hoofd gezien. Fiber, zoals glasvezel ook wel wordt genoemd, is een extreem dunne vezel, gemaakt van glas. Glas heeft ten opzichte van de oude koperverbindingen een stuk minder onderhoud nodig, en gaat ook nog eens langer mee.

Particulieren ervaren de voordelen van glasvezel in Arnhem evenwel vooral dankzij snel en stabiel internet. Studenten die vanuit huis willen werken, kunnen zodoende hun verslagen sneller afronden, terwijl thuiswerken eveneens een stuk leuker wordt. Beschik je over Smart Home-producten? Ook dan is de snelheid van het netwerk een belangrijk aspect. Het laat zien dat snel en stabiel internet hand in hand kunnen gaan met duurzame oplossingen. Goed voor onze eigen toekomst; nog beter voor de toekomst van de planeet.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Green Ads.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie