Duurzame stoelen kopen, waar kun je op letten?

The Optimist 15 dec 2022 Natuur & Milieu

Wanneer je nieuwe stoelen nodig hebt, dan let je onder andere op het design en de prijs. Maar waar kun je op letten als je stoelen wilt kopen die niet alleen vriendelijk zijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu? Want eerlijk is eerlijk; duurzame stoelen zitten gewoon nét iets lekkerder.

Milieuvriendelijke materialen

Maak bij het kopen van nieuwe stoelen een bewuste keus voor natuurlijke of gerecyclede materialen. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van biologisch katoen, duurzaam hout, bamboe of rotan. Let daarbij op de aanwezigheid van keurmerken. Zoals FSC bij hout en een GOTS-keurmerk bij katoen en linnen. Verdiep je in het productieproces van de leverancier en kies bij voorkeur voor stoelen die niet van ver hoeven te komen. Tegenwoordig zijn stoelen steeds vaker gemaakt van gerecyclede materialen. Zoals van gebruikt hout, reststoffen of zelfs van plastic flessen. Bij het maken van een betere keuze let je ook op de afwerking. Zoals lak op waterbasis of andere natuurlijke producten in plaats van chemicaliën.

Lange levensduur

Niet alleen het materiaal maar vooral ook de levensduur van je stoelen is bepalend voor de duurzaamheid. Of je nou op zoek bent naar een simpele woonkamerstoel of comfortabele sta op stoel. Kies altijd voor kwaliteit en een ontwerp dat gemaakt is om lang mee te gaan. Kwaliteitsstoelen worden meestal uitgebreid getest op stevigheid, veiligheid en levensduur. Goedkoop is in dit geval helaas vaak duurkoop. Let daarnaast op een eventuele garantie die je bij de stoel krijgt.

Comfort

Erg mooi zo’n industriële minimalistische stoel, maar zit deze ook lekker? Stoelen hebben verschillende functies en vragen dan ook om een verschillend ontwerp. Wist je bijvoorbeeld dat stoelen bij fastfoodketens op zo’n manier ontworpen zijn dat ze nét niet lekker genoeg zitten om er lang op te blijven hangen? Heb je nieuwe stoelen nodig, zorg dan dat ze lekker genoeg zitten voor het doel waarvoor je ze gebruikt. Voor een luxe relaxfauteuil is het erg belangrijk dat deze echt lekker zit. Probeer een relaxstoel daarom van tevoren vooral even uit.

Tijdloos uiterlijk

Kijk bij de keuze voor nieuwe stoelen ook naar de langere termijn. Op een tijdloos ontwerp raak je minder snel uitgekeken. Ga bijvoorbeeld voor rustige kleuren die gemakkelijk met elkaar te combineren zijn. Zo past het altijd bij je design. Maak het verschil door leuke kussens of een kleed op de stoel. Je kunt beter iets meer geld uitgeven voor stoelen die je écht mooi vindt zodat je er lang van geniet.

Zorgvuldig onderhoud

Het is zonde als je stoelen moet weggooien omdat ze kapot of vies zijn. Door vanaf de aankoop je stoelen zorgvuldig te onderhouden, gaan ze veel langer mee. Wanneer ze intensief worden gebruikt zoals bijvoorbeeld in de keuken, dan zou je ervoor kunnen kiezen om ze te voorzien van een extra beschermende (lak)laag. Worden niet alle stoelen even vaak gebruikt, wissel ze dan af en toe met elkaar af. Impregneer het stof op de stoelen zodat er geen vlekken intrekken. Wanneer de stoelen wel vies zijn, behandel ze dan zo snel mogelijk op een goede manier met een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel. Zoals bijvoorbeeld azijn of baking soda. Bij sommige stoelen waar vlekken in zitten, kun je met een beetje handigheid deze ook opnieuw stofferen. Dezelfde stoel maar dan als nieuw!

Tweede leven

Op zoek naar nieuwe stoelen voor in huis? Waarom niet eerst een kijkje nemen in de kringloopwinkel, op de rommelmarkt of online marktplaats? Even goed zoeken en grote kans dat je zo tegen de ideale stoel aanloopt met een klein prijsje. Ook je oude stoelen kun je natuurlijk op deze plekken prima aanbieden. En wanneer je stoel kapot is, kijk dan eerst of je deze kunt (laten) repareren. Weggooien kan altijd nog.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Green Ads.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie