The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Duurzame energie: het komt steeds hoger op de agenda. Zowel in de politiek, bij bedrijven als bij de consument. Naast dat we altijd maar op zoek zijn naar een energiecontract met het laagste tarief, vinden we duurzaamheid hierin ook steeds belangrijker.
Dit blijkt ook uit de Groene Energie Analyse van Independer vorig jaar: 17,2% van de vergelijkers let daar op de duurzaamheid van het energiecontract. Vergeleken met de vergelijkbare analyse in 2017, is in 7 van de 12 provincies een stijging te zien van het aandeel mensen dat zich op duurzame energie oriënteert. Maar wat is nou echt duurzame energie? En waar let je op met vergelijken?
Voordat we op de zaken vooruit lopen, is het misschien goed te weten wat duurzame energie nu eigenlijk echt is. Duurzame energie is energie dat uit bronnen komt die niet op kunnen raken. Dit in tegenstelling tot energie uit fossiele brandstoffen, zoals kolen, gas en olie. Daarvan weten we ondertussen dat er steeds minder van is. Dus als we het hebben over duurzame energie, dan hebben we het over energie zoals: waterkracht, windenergie en zonne-energie. Hieronder per soort verder toegelicht:
● Waterkracht: Met de kracht van water kun je energie opwekken. In waterkrachtcentrales zet stromend (of vallend) water een turbine in gang. Een generator zet die draaiende bewegingen weer om in energie. Hier komt geen CO2 bij vrij en is dus duurzaam. In Nederland komt dit iets minder voor, omdat vooral in bergachtige gebieden grote waterkracht is.
● Windenergie: Dit is de energie die opgewekt wordt door bewegingslucht, ook wel bekend als wind. Dit wekken de windmolens en windturbines op. Ook hier is geen sprake van CO2-uitstoot en spreken we dus van schone, duurzame energie.
● Zonne-energie: Tot slot natuurlijk zonne-energie opgewekt met de bekende zonnepanelen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het licht en de warmte van de zon. De zonnepanelen zijn gemaakt van cellen die het licht van de zon direct omzetten in elektriciteit. Maar je kunt zonne-energie ook opwekken met zonneboilers of zonnecollectoren.
Duurzame energie noemen ze ook wel groene stroom. Dit is hetzelfde. Daarnaast heb je ook nog de termen vergroende stroom en grijze stroom. Het verschil tussen groene en grijze stroom is dat groene stroom uit duurzame bronnen (zoals hierboven beschreven) wordt opgewekt. Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen. Deze brandstoffen zijn eindig en raken dus op.
Hiernaast bestaat er ook nog vergroende stroom. Dat is Europees groene stroom. Deze stroom wordt opgewekt buiten Nederland. Hiermee zorgen we er niet voor dat we meer energie in Nederland opwekken. Daarnaast kan het ook zo zijn dat dit aangeboden wordt als groene stroom, maar dit eigenlijk grijze stroom is. Dit verkopen ze dan door middel van buitenlandse certificaten als groene stroom. Deze stroom is in het buitenland groen opgewerkt, maar door het importeren naar Nederland is het eigenlijk niet groen meer. Ook wel sjoemelstroom genoemd. In de energievergelijker van Independer kun je hier tijdens het vergelijken rekening mee houden en groene stroomleveranciers selecteren.
Een groen energiecontract afsluiten is één ding, maar als je vervolgens nog steeds veel energie verbruikt is dit nog steeds niet helpend voor onze planeet. Je bent dus pas echt duurzaam bezig als je ook daadwerkelijk iets doet aan je energieverbruik. Je kunt vandaag al het verschil maken met de kleinste dingen. Bijvoorbeeld:
● Dicht de kieren bij de ramen met tochtstrips;
● Zet de verwarming een uur voordat je naar bed gaat uit;
● Zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen;
● Voorkom sluipverbruik: haal stekkers die je niet gebruikt uit het stopcontact (ook nog eens minder brandgevaar);
● Schaf een zuinige douchekop aan en douche een paar minuten korter;
● Een no-brainer, maar wordt vaak vergeten: zet de lichten uit in ruimtes waar je niet bent;
● En tot slot: haal de meubels voor de verwarming weg.
Dit artikel is in partnership met Independer.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties