Duurzaam vis kweken bij de papierfabriek

The Optimist 1 sep 2011 Natuur & Milieu
Gastblog door Harm Luisman en Jeroen Schuphof Vis eten is in principe gezond. Toch eten wij Nederlanders maar weinig vis; gemiddeld 3,6 kg vis per jaar. Zeker als je het vergelijkt met ons vleesverbruik, 86 kg per jaar, is dat weinig. De totale consumptie van vis groeit echter al jaren, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. Onze vis komt daarom steeds vaker uit kweeksystemen, vaak uit Azië of Zuid Amerika. Maar hoe gezond en verantwoord is die vis eigenlijk? Helaas bleek de afgelopen jaren geregeld van alles mis met geïmporteerde kweekvis; van vieze bijsmaak tot verontreinigingen met schadelijke stoffen (hormonen of antibiotica). Ook heeft de kweek bijna altijd negatieve gevolgen gehad voor de omgeving. Dat is jammer, want het kan anders vinden wij. Ons doel is het kweken van meerdere soorten vis en op een manier die zo goed mogelijk is voor mens, dier en milieu. Wij willen in het najaar van 2011 starten met Vallei vis: een verantwoorde en duurzame viskwekerij bij een papierfabriek in de Food Valley (rondom Wageningen). Nou lijkt de combinatie van papier maken en vis kweken misschien vreemd, maar eigenlijk is het een logische combinatie. Om papier te maken heb je

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie