Duurzaam beleggen, hoe doe je dat?

The Optimist 23 dec 2022 Economie

Jelle Derckx van growthinkers gaat op duurzaam beleggen missie bij Triodos. Hij belegt al drie jaar in indexfondsen/ETF’s maar er knaagt nog iets aan zijn geweten: de duurzaamheid van zijn aandelen. Hij wil meer positieve impact gaan maken en dus duikt hij in de wereld van duurzaam beleggen, in de hoop zijn beleggingsportefeuille daar op aan te kunnen passen.

‘Iemand die zo duurzaam mogelijk wil leven en bedrijven wil ondersteunen die het goed doen. Wat zou je die persoon adviseren op het gebied van beleggen?’ Dit vroeg ik drie jaar geleden aan J.L. Collins, auteur van het boek The Simple Path to Wealth. Door het succes van zijn boek had iemand een bijeenkomst georganiseerd in Amsterdam en na het interview konden we hem vragen stellen. Ik las zijn boek een jaar eerder er was er zeer over te spreken.

‘Beleg in indexfondsen, slik je afkeer voor de vervuilende bedrijven en probeer het geld wat je ermee verdient te gebruiken om goede initiatieven te steunen’ was zijn antwoord.

Ik bleef stil en met een leeg gevoel achter. Het klonk een beetje als: ‘laat de machine geld printen ten koste van deze planeet en doe er vervolgens iets goeds mee.’ Het voelde niet goed. Het voelde als eerst vliegen en daarna bomen gaan planten. Het is beter dan niets doen — begrijp me niet verkeerd — maar het kan toch beter?

Als iedereen zo gaat denken, dan creëren we toch nooit een betere en mooiere wereld? Hoe ver gaan we komen als we dit met z’n allen doen? Als we gewoon maar blijven investeren in bedrijven die de wereld kapot maken.

Passief beleggen

‘Stop met denken over wat je met je geld kunt kopen, begin na te denken over wat je met je geld kunt verdienen’ is een zin uit het boek die nog vaak na-echoot in mijn hoofd. Iets wat ik thuis of op school nog nooit had geleerd. Naast die verandering in mindset over geld had het boek me er ook toe gezet om te beginnen met passief indexbeleggen.

Met het idee om te gaan beleggen liep ik al een tijd rond, maar ik had er voor mijn gevoel nog te weinig verstand van en dus had ik geen idee waar ik moest beginnen. J.L. Collins wees mij de weg, maar voor duurzaam beleggen moest ik duidelijk ergens anders zijn.

Wat is passief indexbeleggen?

Passief indexbeleggen is een manier van beleggen waarbij je kiest voor een indexfonds (ook wel ETF genoemd). Dit kun je zien als een robot die een mandje beheert waar verschillende aandelen en dus bedrijven in zitten. Zo heb je bijvoorbeeld een indexfonds die de hele wereldwijde aandelenmarkt volgt (dat zijn meer dan 3.000 bedrijven), maar er zijn ook indexfondsen met specifieke thema’s zoals bedrijven die alleen actief zijn in waterstof of schone energie.

J.L. Collins is fan van deze vorm van beleggen door de lage kosten (een robot is geen mens en kost dus bijna niets), de brede spreiding en daardoor het relatief lage risico. Het wordt ‘passief’ beleggen genoemd omdat deze fondsen niet actief beheerd worden, maar juist passief de markt, of een index, volgen. Er wordt bij deze manier van beleggen geen actieve afweging gemaakt om wel of juist niet in een bepaald aandeel te beleggen. Noem het een soort minimalistische vorm van beleggen.

Mijn eerste beleggingen

Het sprak mij aan en dus kocht ik op 8 april 2019 mijn allereerste indexfonds bij een grote vermogensbeheerder. Dit indexfonds, een robot dus, volgt de 500 grootste bedrijven in de Verenigde Staten ongeacht waar ze actief in zijn.

Maar wat deed ik nu om de economie de goede kant op te duwen? Niets. De robot die mijn indexfonds beheert brengt niet zoveel teweeg en daarom is hij ook zo goedkoop. Een robot gaat niet in gesprek met bedrijven op basis van de aandelen die het heeft. Want, zo leerde ik later, dit is een recht dat je hebt omdat je deels eigenaar bent van het bedrijf waar je een aandeel van koopt. Met het indexfonds dat ik kocht ben ik bijvoorbeeld voor een piepklein deel eigenaar van Microsoft maar ook van ExxonMobil, een bedrijf dat actief is in olie en gas.

Mijn huidige beleggingsportefeuille

Na dit eerste indexfonds volgden er meer. Aangezien ik ondernemer ben bouw ik geen pensioen op via een werkgever. Dus beleg ik in een aantal indexfondsen om iets op te bouwen voor later. Daar zit een fonds bij met bedrijven in de waterstof sector en eentje met bedrijven actief in de schone energie.
Ook beleg ik voor mijn dochter Lou in een aantal iets meer ‘verantwoorde’ indexfondsen, met daarin bedrijven die bijvoorbeeld beter scoren op gendergelijkheid of duurzaamheid.

Deze indexfondsen zijn iets meer ‘verantwoord’ omdat ze bijvoorbeeld bepaalde bedrijven uitsluiten die geld verdienen aan alcohol, dierproeven, militairen, wapens, gokken, pornografie, tabak en kernenergie. Maar bij verschillende van dit soort meer verantwoorde indexfondsen beleg je nog steeds in o.a. McDonalds, Pepsico en L’Oreal, waarbij je weer kunt afvragen of je dat wil. Deze indexfondsen zijn dus een eerste stap, maar nog steeds niet zaligmakend.

Ik wil meer doen

Op dit moment beleg ik meer dan drie jaar en loop ik wat betreft mijn indexfondsen nog steeds rond met dat lege gevoel. ‘Er moet toch meer in zitten wat betreft duurzaamheid?’ denk ik steeds. Om dit uit te zoeken duik ik in samenwerking met Triodos Bank nog dieper in de wereld van duurzaam beleggen.

Ik wil positieve impact maken met mijn beleggingsgeld want ik wil een zo mooi mogelijke toekomst voor de volgende generaties. Klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit gaan mij aan het hart. De aarde wordt steeds warmer en dat zorgt voor steeds meer natuurrampen, hittegolven, overstromingen en droogte. Het is inmiddels nog maar de vraag of we wel onder die 1,5 graden kunnen blijven.

Mijn missie is dus om meer duidelijkheid te krijgen rondom duurzaam beleggen en vervolgens hoop ik mijn beleggingsportefeuille daar op aan te kunnen passen.

Dit zijn o.a. de vragen voor mijn onderzoek:

• Hoe maak ik positieve impact met mijn beleggingsgeld?
• Hoe weet je of een belegging echt duurzaam is?
• Welke fondsen heb je en hoe selecteert Triodos de bedrijven die ze steunen?
• Wat is het beleid van Triodos en hoe bespeur je greenwashing?
• Wat zijn de verschillen tussen beleggen in ETF’s en beleggen bij Triodos in fondsen? Wat is activistisch beleggen? Heeft dat invloed en is dat de hogere kosten van de fondsen waard?

Wil je het onderzoek van Jelle volgen? Elke week verschijnt er een nieuw artikel op theoptimist.nl. Benieuwd naar meer informatie over beleggen met positieve impact bij Triodos Bank? Ga naar triodos.nl.

Jelle Derckx (1984) is auteur en spreker. Zijn missie is om persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid aantrekkelijk te maken. Dit doe hij o.a. via zijn blog growthinkers.nl en met zijn boek ‘Verlangen naar minder’. Van het boek zijn inmiddels meer dan 15.000 exemplaren verkocht.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie