Drie redenen om kunstplanten aan te schaffen

The Optimist 12 apr 2021 Natuur & Milieu

Planten zijn in het dagelijks leven niet weg te denken. Zowel thuis als op kantoor bewijzen ze zich telkens weer als echte sfeermakers. Vandaag de dag behoren ook kunstplanten tot je opties. Zijn er dan voordelen van kunstplanten ten opzichte van echte planten? En wegen die zo zwaar dat je zou moeten kiezen voor de kunst-variant? Drie redenen waarom kunstplanten aanschaffen misschien niet zo’n gek idee is.

Permanent groen

Veel mensen vinden groen om zich heen prettig, maar raken in paniek als een plant bruine bladeren begint te krijgen. Het kan soms lastig zijn om planten te onderhouden. Het verschilt per plant hoe vaak en hoeveel water deze nodig heeft. Bovendien verschilt de hoeveelheid licht die nodig is per plant en ook de voeding is natuurlijk iets wat je niet over het hoofd mag zien. Elke plant heeft iets anders nodig. Het voordeel van kunstplanten is dat deze geen water nodig hebben en ook niet gevoelig zijn voor licht of temperatuurschommelingen. Hun groene kleur is blijvend en dat heeft een bewezen positief effect op ieders humeur.

Onderhoudsarm

Vooral planten met grote bladeren mag je tijdens het afstoffen niet overslaan; dat geldt ook voor kunstplanten. Maar echte planten moet je bijvoorbeeld snoeien, wat bij kunstplanten weer niet aan de orde is. Dat maakt ze helemaal geschikt voor mensen die niet vaak thuis zijn of om ze een plek te geven in een kantoor. Vaak zijn daar in het weekend geen mensen, en met een plant die geen onderhoud nodig heeft is dat gelukkig geen enkel probleem. Ook in ziekenhuizen of zorginstellingen waar geen tijd of gelegenheid is voor uitgebreid onderhoud, vormen kunstplanten een uitkomst.

Net echt en allergie-vrij

Twijfel je nog steeds of je een kunstplant zult aanschaffen? Ben je er misschien bang voor dat mensen meteen kunnen zien dat hij nep is? Geen zorgen: de kunstplanten van tegenwoordig zijn bijna niet meer te onderscheiden van echte planten. Onderwerp je ze aan een grondige inspectie, dan zul je wel merken dat er geen natuurlijke geur aan zit. Voor sommigen is dat een voordeel; denk maar aan mensen met allergieën voor bepaalde bloemen en planten. Die kunnen zo ook van ‘groen’ genieten.


Dit artikel is in partnership met Everplant.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie