NK Tegelwippen voor meer biodiversiteit

Jessie Eickhoff 11 jun 2021 Natuur & Milieu

Een groenere leefomgeving heeft een positief effect op de biodiversiteit en kan problemen, zoals hittestress en wateroverlast, voorkomen. Veel mensen doen daarom mee met het NK Tegelwippen waarbij zij hun tuintegels verwijderen en de grond beplanten. Maar hoe pak je dit zo goed mogelijk aan?

DOOR: JESSIE EICKHOFF

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen, daarom is er het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen.

Inheems

Om zoveel mogelijk bij te dragen aan het verhogen van biodiversiteit, is het belangrijk om inheemse planten aan te schaffen. Voorbeelden zijn grote kaardenbol, mierikswortel en slangenkruid. Deze planten komen van oorsprong in ons gebied voor. Het spreekwoord ‘wat de boer niet kent, dat vreet ‘ie niet’ geldt namelijk ook voor insecten. Wanneer een plantensoort verdwijnt, heeft de insect geen plek meer om eitjes te leggen. Als gevolg hiervan zal dus ook de insectensoort verdwijnen.

Bedreiging

In het verlengde hiervan klinkt het advies: koop geen invasieve exoten. Vaak komen zij onbedoeld in de natuur terecht, bijvoorbeeld uit tuinen via de wind, door het dumpen van tuinafval of via aanplant. Invasieve exoten vormen een bedreiging voor de biodiversiteit doordat zij planten verdringen die hier van nature voorkomen. Dit heeft invloed op de hele ecologie. Voorbeelden zijn de Japanse duizendknoop, reuzenbalsemien en watercrassula. Op de website tuinernietin.nl is advies te verkrijgen over de aanschaf van geschikte planten.

Overleven

Tot slot is het belangrijk om te zorgen dat de planten zo lang mogelijk overleven. Zo komt er onder de tegels meestal bouwzand tevoorschijn wat ongeschikt is als tuinaarde. Meng hier daarom voldoende compost doorheen. Hierdoor zullen de planten beter voedingsstoffen opnemen en kan de bodem het water beter vasthouden. Ook zijn niet alle planten geschikt voor jouw tuin. Wanneer je tuin in de volle zon ligt, schaf je andere planten aan dan wanneer je tuin in de schaduw ligt. Inheemse planten voor in een zonnige tuin zijn de wilde bertram, duizendblad of grote engelwortel. Inheemse planten voor een tuin in halfzon of schaduw zijn de fluitenkruid, schubvaren of lelietje-van-dalen.

Samen wippen

Het NK tegelwippen eindigt op 30 september 2021. Tot nu toe zijn er al meer dan 350 duizend tegels gewipt in heel Nederland. Vrijwilligers en professionals helpen bij het vergroenen van tuinen. Dit doen zij samen met hoveniers, natuurorganisaties, de gemeente en haar bewoners. Heb je zelf geen tuin, bied dan aan iemand die hier wel over beschikt aan om te helpen bij het tegelwippen. Wie weet bloeit er dan straks iets moois op. Heb je al tegels gewipt en vervangen door groen? Geef ze op, dan worden ze bij de Tegelteller van je gemeente opgeteld. Heeft jouw gemeente zich niet aangemeld? Niet getreurd, wippen kan altijd. Dan wip je mee voor de nationale Tegelteller.

Meer informatie over het NK Tegelwippen vind je hier.

Jessie Eickhoff

Jessie Eickhoff

Meer over Jessie Eickhoff >

Reacties

Geef een reactie