Denk als een ecosyteem

The Optimist 133 januari / februari 20112011
Voordat we op technologie gaan vertrouwen, moeten we de wet van onvoorziene gevolgen begrijpen. Gunter Pauli | 133 januari /februari 2011 Gunter Pauli Reuters   Onlangs vroeg iemand me of ik tegen genetische modificatie was. Op zoek naar de beste manieren om een duurzame, gezonde en gelukkige maatschappij te creëren, hebben we niet de luxe om bepaalde opties uit te sluiten omdat ze ons niet aanstaan. Het gaat mij dus niet om voor of tegen; het gaat mij om beter. Niet zelden vinden we oplossingen die op dat moment het best lijken, zonder dat we ons bewust zijn van de onvoorziene gevolgen die worden veroorzaakt door onze ongeduldige drang naar vooruitgang. Ik ken deze valkuil maar al te goed. Begin jaren negentig maakte ik reclame voor biologisch afbreekbare zeep gemaakt uit palmolie, zonder dat ik me realiseerde dat door het succes van het product de vraag naar palmolie sterk zou toenemen. Het resultaat: binnen tien jaar werd 2,5 miljoen hectare regenwoud verwoest. Hoe had ik kunnen doen alsof biologisch afbreekbare zeep de rivieren in Europa schoner maakte, terwijl ze elders regenwouden vernietigde? Ik ben er door schade en schande achtergekomen dat we naar het grotere geheel moeten kijken. Dus voordat

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie