De Wereld van genoeg

The Optimist 13 mei 2021 Zingeving

Het houdt me dagelijks bezig, ik lig er soms zelfs wakker van en het irriteert me mateloos dat we ondanks dat iedereen donders goed weet dat we beter moeten zorgen voor Moeder Aarde en voor de mensen om ons heen, er weinig of niets lijkt te gebeuren. Degenen die wel iets doen, wel zien dat het nu niet meer de tijd is voor oneindige groei, ten koste van alles en iedereen, lijken een druppel op een gloeiende plaat.

DOOR: BARBRO VAN DER HAM

Hoe komt dat nu, dat we maar blijven doorgaan op de oude weg? We praten over verandering, maar komen niet in actie. Mijns inziens gaat dit om een gedachte die er heel lang geleden in geslopen is en nu heel diep in ons leven verweven zit. Het gaat uiteindelijk allemaal om geld en de betekenis die dat gekregen heeft de afgelopen decennia.

Rente

Geld is ooit bedacht als ruilmiddel. Gewoon om te zorgen dat iedereen in zijn dagelijkse levensbehoefte kon voorzien, zodat iedereen een gezond en gelukkig leven kon leiden. Die betekenis heeft het al heel lang niet meer. Wij hebben er door de jaren heen zelf de betekenis van macht en status aan gegeven. Het is allemaal veranderd met de komst van rente en dat mensen inzagen dat je van geld, geld kon maken. Hoe meer geld je bezit, hoe meer status en macht je hebt. Het is zo belangrijk geworden dat we er onze planeet, onze vrienden en familie voor opofferen of verstoten. Kijk eens om je heen. Hoeveel onenigheid, ruzie en oorlog heeft geld als grondslag?

Ratrace

We zitten met z’n allen in een grote ratrace waar meer, groter, mooier, dunner of sneller altijd als beter wordt gezien. Als we niet meegaan in die ratrace hebben we het gevoel dat we buiten de boot vallen, dat we niet meer mee mogen doen. Het gevolg daarvan is dat je het gevoel krijgt dat het nooit genoeg is! Niet genoeg geld, omzet, liefde, tijd en ga zo maar door. Je schiet steeds te kort en bent nooit tevreden met hetgeen je wel hebt. We leven constant in het gevoel van schaarste met alle gevolgen van dien. We blijven in die ratrace meelopen, omdat we het gevoel hebben dat het niet anders kan. Zo gaat het al jaren en jaren en het is iets geworden wat gezien wordt alsof het zo hoort en er geen andere mogelijkheid is.

Genoeg

Maar niets is minder waar! Natuurlijk kunnen we dat gedrag veranderen! Het is een kwestie van mindset. Als we onszelf nou eens vertellen dat er genoeg is. Genoeg tijd, geld en liefde voor iedereen. Ik wil je kennis laten maken met de Wereld van Genoeg: een wereld waar je accepteert en voelt dat je genoeg bent, je genoeg hebt om een gezond en gelukkig leven te leiden en ook zorgt voor de omgeving om je heen. Waar we niet in een wereld leven van jij of ik maar in een wereld van jij en ik. Stel je eens voor hoe dat zou zijn? Dat dat mogelijk is? Hoe ziet jouw wereld er dan uit?

Meer over Barbro van der Ham, bedenker van ‘De wereld van genoeg’, en de hulp die ze biedt aan sociaal ondernemers: www.bonnenbox.com

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie