De tao van pickels
114 maart 20092009
Trakteer uw darmen vandaag nog op een paar bacteriën. Elbrich Fennema | 114 maart 2009 Photo: Pieter de Swart Al ons voedsel is gestold verleden. Het is gevormd door de zon, de regen, de wind en de temperatuur van de afgelopen maanden of jaren. Zodra we het opeten, verandert het in toekomst. Onze darmen vervullen hier een cruciale rol. Die sorteren welke bestanddelen wel en welke niet verder ons lichaam in mogen. Dit bepaalt hoe we ons straks of morgen zullen voelen, wat we presteren en zelfs wat we denken. Onze darmen worden bij deze zware arbeid bijgestaan door oneindige hoeveelheden bacteriën die helpen ons voedsel af te breken. We helpen onze darmen dan ook als we ze af en toe iets geven dat al wat bacteriële omzettingen heeft ondergaan: gefermenteerd voedsel. Of beter nog, voedsel dat nog fermentatiebacteriën bevat. Bijvoorbeeld pickels. Maar pas op: pickles uit potjes of blik, zoals augurken of zuurkool, zijn doorgaans gepasteuriseerd en bevatten geen fermentatiebacteriën meer. Gelukkig zijn pickels heel simpel te maken. Snijd een komkommer aan plakjes en een halve Chinese kool aan reepjes en doe dit samen in een kom. Strooi er een beetje zout over en meng dit door de groenten,
Het volledige artikel lezen?
Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.
Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in
Reacties