De moeite waard

Brian de Mello 23 feb 2024 Samenleving

Onlangs hoorde ik opiniepeiler Gijs Rademaker vertellen dat slechts 28 procent van de Nederlanders positief naar de maatschappij durft te kijken. Dat betekent dat bijna driekwart van de bevolking in mindere of meerdere mate somber kijkt naar ons collectief; naar alles wat we samen proberen te bewerkstelligen.

Veel mensen doen hun best om de wereld mooier te maken, vanuit een zeker optimisme. Zoals iemand laatst tegen mij zei: ‘Optimisme is de enige reële optie. Pessimisme leidt tot niets.’ De nuance is dat we naast optimistisch ook realistisch moeten zijn. Dat betekent dat we de dreiging, het verlies en de tegenslag onder ogen moeten zien. Zo bouw je niet alleen incasseringvermogen op, maar maak je de nodige ruimte voor acceptatie en oplossingen.

Wat mij de laatste tijd bezighoudt is het feit dat veel mensen, vooral jongeren, het leven niet meer zien zitten. Ze hebben geen hoop, raken gevangen in een negatief narratief en zien geen uitweg in het leven. Wouter de Koning schreef een boek, Altijd 17, over de suïcide van een klasgenote toen hij op de middelbare school zat. Een indrukwekkend en belangrijk boek dat we vanuit Optimist Media in maart uitbrengen. Om het onderwerp bespreekbaar te maken en mensen te laten zien dat het leven de moeite waard kan zijn, ook al zie je de lichtpuntjes even niet.

Optimisme is méér dan hopen dat het goedkomt. Het is in gesprek blijven als je boos of verdrietig bent. Het is je arm slaan om iemand die het moeilijk heeft. Laten weten dat je hem of haar ziet. Samen lachen én huilen. Een opbeurend verhaal lezen en doorvertellen. Of zoals een abonnee me toevertrouwde: ‘Ik koop soms jouw blad om aan iemand te geven die ik pessimistisch vind.’

Als ik volgend jaar Gijs Rademaker weer cijfers zie presenteren, hoop ik dat die 28 procent is gestegen naar 30 procent. Of meer. Daaraan bijdragen is mijn optimistische én realistische doelstelling voor dit jaar. Doe je mee?

Brian de Mello, hoofdredacteur
redactie@theoptimist.nl

PS Op pagina 74 lees je een interview met Wouter de Koning en een fragment uit zijn boek Altijd 17.

Deze editie van Optimist magazine bestel je binnenkort in de webshop en is nu al verkrijgbaar bij de boekhandel. Of word abonnee!

Brian de Mello

Brian de Mello

Brian de Mello (1965) heeft een passie voor tekst en creatie. Die kan hij kwijt...

Meer over Brian de Mello >

Reacties

Geef een reactie